Prop del 40% de les persones més grans de 75 anys es comuniquen a través de Whatsapp i un 25% envia correus electrònics i fa videotrucades. Encara lluny de l’ús generalitzat de tecnologies mòbils en altres franges, les persones d’edat avançada que empren internet diàriament han crescut d’ençà la pandèmia, del 15% el 2019 a un de cada tres el 2023, segons dades de l’INE analitzades per l’ACN. La comunicació interpersonal i l’accés a la informació són els usos principals. Malgrat això, segons la professora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació i investigadora de la UOC, Andrea Rosales, la ràpida digitalització de molts serveis els últims anys ha eixamplat la bretxa digital amb aquest segment de la població.
Entre els majors de 16 anys i fins als 74 anys internet és avui una eina gairebé universal i amb un 93% d’usuaris diaris, segons les dades de l’any 2023. Per al grup de majors de 75 el percentatge baixa molt, però els últims cinc anys hi ha hagut un creixement important. El 2019 només el 29% havia accedit a la xarxa alguna vegada mentre que el 2022 i 2023 ja ho van fer més de la meitat de les persones d’aquesta franja d’edat. A més, el que més ha augmentat percentualment són els que l’utilitzen diàriament, que ha passat del 14% al 35% de les persones de 75 anys.
Andrea Rosales Climent, membre del grup d'investigació Communication Networks & Social Change (CNSC) del Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC i autora de diverses investigacions sobre tecnologia digital i tercera edat, diu a l’ACN que el “relleu generacional” és un dels factors que explica aquest creixement. És a dir, el grup de persones que ja havien adoptat el mòbil i l’accés a internet i que es van fent grans i no per això perden aquest hàbit. L’altre, és el context de la pandèmia i la “pressió social” que, diu, hi ha hagut cap a l’ús de tecnologies digitals per a la comunicació personal.
WhatsApp, videotrucades, llegir notícies i enviar correus
L’Enquesta sobre equipaments i usos de tecnologies d’informació i comunicació a les llars, de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), desglossa quins serveis d'internet fan servir les persones de 75 anys o més. En aquest sentit, més de quatre de cada deu persones d'aquesta franja d'edat (41,5%) han utilitzat alguna vegada apps mòbils de missatgeria instantània com ara WhatsApp. Són dades del 2023, que revelen que l'ús d'aquestes eines s'ha duplicat d'ençà del 2019 (21,6%) o del 2020 (23,6%).
A més, una de cada quatre persones ha fet algun cop trucades o videotrucades per internet (25,8%), llegeix notícies online (25,7%), o envia correus electrònics (23%), una proporció que en números rodons també duplica el percentatge de quatre anys enrere. Entre els internautes d’aquestes edats la gran majoria ha fet servir la xarxa els darrers tres mesos per a software com WhatsApp (89,1%), per a trucar o fer videotrucades (55,5%) o per a llegir notícies (55,2%). Gairebé la meitat ha enviat correus electrònics (49,3%), ha buscat informació sobre temes de salut (44,2%) o ha fet servir la banca electrònica (41,6%) en els darrers tres mesos.
Sobre els usos d'internet entre les persones més grans, Andrea Rosales apunta que existeixen massa prejudicis i que en essència s’interessen per les mateixes coses que la resta, o en tot cas, en la mesura del que "necesesiten". “L’estereotip diu que les persones grans no estan interessades en les tecnologies ni els agraden els canvis, o que no en saben, però la clau és si t’interessa una tecnologia específica i si la necessites en la teva vida quotidiana”, apunta.
Comentaris