Bretxa salarial
Bretxa salarial

La bretxa salarial a Catalunya, un mal endèmic

Les ocupacions menys qualificades, especialment en sectors com la hostaleria o el servei domèstic, mostren una major bretxa salarial degut als salaris més baixos i a la feminització d'aquestes ocupacions

patrocini pous comunitats
 


A Catalunya, la bretxa salarial a les administracions públiques se situa en un 19,85%, una de les més elevades de l'estat i per damunt de la mitjana nacional. Les dones són majoria al sector públic, però es concentren en categories inferiors, especialment en funcions com a funcionàries, personal interí i laboral temporal, fet que es tradueix en salaris més baixos.

De manera paradoxal, les dones tenen una presència limitada en llocs directius i òrgans superiors, on els salaris són més elevats. Aquestes dades provenen d'un informe sobre la bretxa salarial elaborat pel sindicat UGT.

En l'àmbit privat, les dones ocupen més càrrecs directius a les petites empreses que a les grans multinacionals de l'IBEX-35. Tot i que la presència femenina en rols directius va en augment, l'evolució és lenta.

Segons l'informe, la bretxa salarial en aquestes categories ronda el 10% el 2023, amb una diferència de gairebé 10.000 euros anuals. No obstant això, és més elevada en la mitjana empresa (13,4%), seguida per la gran empresa (12,3%), i més reduïda en el cas de la petita empresa (8,6%).

L'informe de la UGT destaca que les ocupacions menys qualificades, especialment en sectors com la hostaleria o el servei domèstic, mostren una major bretxa salarial degut als salaris més baixos i a la feminització d'aquestes ocupacions. També afecta sectors com el sanitari, les cures i l'educació, on treballen moltes dones.

Repunt el 2021

La bretxa salarial a Catalunya va patir un repunt el 2021, situant-se en el 19,85% un any després de l'inici de la pandèmia. La diferència salarial entre homes i dones es va ampliar després de sis anys a la baixa, essent part explicada pel confinament, que va afectar principalment a treballs vinculats a la hostaleria i serveis domèstics, ocupats majoritàriament per dones.

L'informe destaca la importància dels increments en el Salari Mínim Interprofessional, que ha arribat aquest any als 1.134 euros mensuals, en la reducció d'aquestes diferències, ja que les treballadores se n'han vist majoritàriament beneficiades.

Amb aquestes dades en mà, la UGT insta al compliment de les lleis d'igualtat espanyoles i catalanes, així com a augmentar els recursos del cos d'Inspecció de Treball dedicats a lluitar contra les discriminacions laborals en aquest sentit.

Fontccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive