Blue Monday. Mite o realitat?
Blue Monday. Mite o realitat?

Blue Monday, avui és el dia més trist de l'any: per què?

Dilluns trist, així es considera el tercer dilluns de gener per diversos factors identificats per un psicòleg.

Algú pot pensar que en la situació en la que ens trobem no hi ha més dies tristos que d'altres. Simplement hi ha dies. I no se li pot negar part de raó després de gairebé 12 mesos amb la Covid-19. Però aquest dilluns 18 de gener també té l'etiqueta de Blue Monday, el dia més trist de l'any. Aquesta va néixer al 2005 de la mà de Cliff Arnall, professor de l'escola de psicologia de la Universitat de Cardiff, des d'on va assegurar haver trobat una fórmula matemàtica per identificar aquest Dilluns Trist com el dia amb menys ànims de tot l'any.

La proposta d'Arnall indica que és el dia que més impactes negatius acumulem: a banda de ser un dilluns, ja de per sí força depriment com a concepte, encara ens trobem amb els deutes acumulats de les festes i els Reis, ens falta més d'una setmana per cobrar el mes de gener, fa molt de fred (molt), ha passat suficientment temps per haver oblidat els dies de descans i festes (a sobre, enguany limitats i amb restriccions) i ja estem caient en la desmotivació perquè els propòsits que ens vam fer fa 17 dies ja van caient com mosques.

¿Realitat o farsa?

Només cal que se'ns llistin motius com els del paràgraf anterior perquè interiorment pensem que "doncs sí, quina merda", però són moltes les veus que s'han alçat davant el concept de Blue Monday com una farsa. Dean Burnett, neurocientífic de psicologia, va analitzar la suposada fórmula feta pel Blue Monday i va indicar que tenia mesures que no s'agafaven per enlloc, perquè la felicitat també pot estar en passar-ho bé quedant-se a casa.

Naturalment, sigui veritat o no, i admetent que encara que no sigui matemàticament el dia més trist de l'any, ho pot semblar força, el concepte ja l'han aprofitat tot tipus de marques per poder fer anuncis publicitaris, rebaixes per aprofitar l'onada i el màrqueting ja hi està a sobre.

Blue Monday pot sonar trist, però també és el títol d'una cançó llegendària de New Order que té la capacitat de sonar en ple 2021 com el que és: un clàssic atemporal (el videoclip ja és una altra cosa). Aixi segur que us alegreu el dia:

New Order - Blue Monday

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive