El BCE manté els tipus d'interès
El BCE manté els tipus d'interès

El BCE manté els tipus d'interès en el 4,5% i millora les perspectives d'inflació

Amb aquesta mesura el Banc Central preveu que la inflació per aquest 2024 sigui, de mitjana, del 2,3% i que assoleixi l'objectiu del 2% l'any 2025

patrocini pous comunitats


El Banc Central Europeu (BCE) ha optat per una nova pausa -la quarta consecutiva des de l'octubre passat- i manté el tipus d'interès bàsic en el 4,5%. Tot i que la inflació a l'eurozona encara se situa per sobre l'objectiu del 2% -al febrer va ser del 2,6%-, l'entitat ha millorat les perspectives d'inflació per als pròxims exercicis i preveu que la taxa torni a situar-se al 2% el 2025, una tendència que s'ha vist accelerada principalment per un menor impacte dels preus de l'energia, segons indica el banc central. No obstant això, la institució presidida per Christine Lagarde ha rebaixat en dues dècimes la previsió de creixement del PIB a la zona euro per aquest 2024, fins al 0,6%.

A banda de la pausa sobre el tipus d'interès bàsic, la resta de tipus que controla el BCE tampoc han patit variacions. Així, el tipus per als préstecs immediats queda fixat en el 4,75%, mentre que el tipus que s'aplica a les entitats per dipositar diners al banc central es manté en el 4%.

De la mateixa manera que en les anteriors reunions del consell de govern, el comunicat del BCE no anticipa reduccions de tipus i es limita a apuntar que el preu del diner es troba en un nivell que, si es manté durant un període de temps "prou llarg", contribuirà "de forma substancial" a l'objectiu de reduir la inflació.

Millores en la inflació, però no en el PIB

L'anunci sobre l'evolució dels tipus d'interès ha coincidit amb l'actualització de les previsions econòmiques del BCE. En aquest sentit, els experts de l'entitat preveuen ara que la inflació per aquest 2024 sigui, de mitjana, del 2,3%, quatre dècimes menys en comparació a les estimacions fetes el desembre passat.

De la mateixa manera, el banc central preveu que la inflació assoleixi l'objectiu del 2% l'any 2025 i aquesta s'estabilitzi en l'1,9% el 2026. En l'anterior actualització, el BCE apuntava que la taxa es mantindria per sobre el 2% el 2025 i que no seria fins al 2026 que s'assoliria l'objectiu.

En la mateixa línia, la inflació subjacent -la que no té en compte els aliments i l'energia- també s'ha revisat a la baixa. Segons la nova actualització, aquesta se situarà en el 2,6% aquest 2024 (abans 2,7%), baixarà fins al 2,1% de cara al 2025 (abans 2,3%) i s'estabilitzarà en el 2% el 2026 (abans 2,1%).

El BCE indica que les condicions de finançament "continuen sent restrictives" i apunta que "les anteriors pujades de tipus continuen frenant la demanda, un fet que està contribuint a reduir la inflació". Davant aquest escenari, l'entitat ha revisat dues dècimes a la baixa la previsió de creixement del PIB a l'eurozona pel 2024, fins al 0,6%, al mateix temps que preveu una activitat econòmica "moderada" a curt termini.

Més endavant, el Banc Central Europeu anticipa una recuperació de l'economia i que el creixement se situï en l'1,5% el 2025 i en l'1,6% el 2026, impulsat inicialment pel consum i després per la inversió.

A l'espera de futures retallades

La decisió va en línia amb els posicionaments que ha anat emetent la institució al llarg de les últimes setmanes. Tant la presidenta Christine Lagarde com el vicepresident Luis de Guindos han defensat que el manteniment dels tipus en nivells "prou restrictius" durant un període "suficientment llarg" contribuirien a fer tornar la inflació al voltant del 2%.

No obstant això, també comença a entreveure's una primera baixada de tipus de cara a l'estiu per evitar que la voluntat de controlar la inflació acabi comprometent el creixement econòmic. Més enllà de la revisió a la baixa del creixement econòmic, en països com Alemanya, per exemple, ja s'ha entrat en recessió tècnica.

Lagarde ja va avançar al Fòrum Econòmic de Davos (Suïssa) que veia possible una baixada del preu de diner a l'estiu, tot i que alguns mitjans econòmics apunten que, en funció de l'evolució de la situació econòmica, la reducció es podria avançar. La següent data marcada al calendari és l'11 d'abril, quan el Consell de Govern del banc central s'ha de tornar a reunir a Frankfurt per decidir un cop més sobre la seva estratègia de política monetària.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive