La indústria de l'automoció demana als governs que "es posin les piles" per no perdre el tren de l'electrificació. Patronals i organitzacions com Anfac, el Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya o de l'Energia Eficient recorden que Espanya encara va "un pas enrere" en comparació amb països com França, Alemanya o el Regne Unit.
Els representants sectorials valoren el pla d'incentius a la mobilitat sostenible Moves III, dotat amb 400 milions d'euros d'inici com "un primer pas" però no "suficient". Una de les peticions unànimes és desenvolupar més punts de recàrrega d'accés públic i reduir la burocràcia per instal•lar-los. En cas contrari, dubten que s'assoleixi l'objectiu de tenir 100.000 carregadors en funcionament el 2023.
El pla aprovat pel Consell de Ministres a mitjans d'abril inclou ajuts directes que poden arribar a 7.000 euros en l'adquisició de turismes elèctrics en cas que es desballesti un vehicle de més de set anys d'antiguitat. Si no es desballesta cap vehicle, poden arribar als 4.500 euros. Pel que fa als punts de recàrrega, les subvencions cobriran el 70% del cost de la instal•lació pels particulars i autònoms mentre que les empreses podran cobrir entre el 30 i el 55% del cost de la infraestructura.
El programa tindrà continuïtat fins al 2023 i el pressupost es podrà ampliar a 800 milions d'euros si hi ha prou demanda. Catalunya rebrà 65,6 milions d'euros d'aquest programa, que va entrar en vigor a principis d'abril i es dota amb fons Next Generation EU.
Falten punts de recàrrega
Seat, la companyia més important del sector, valora com una "excel•lent i esperada notícia" l'arribada d'aquest impuls a la demanda de vehicles elèctrics i del desplegament d'infraestructura de recàrrega, "elements essencials" per impulsar el mercat local. Malgrat això, l'automobilística reclama "assegurar el llarg termini" facilitant que les empreses col•laborin entre elles i exigint compromís a les institucions "si volem que Espanya no perdi el tren de l'electrificació".
L'empresa líder del sector dels carregadors elèctrics a l'Estat, Circontrol, comparteix la reflexió i afirma que el pla és "molt millor que el dels altres anys" tot i que "no serà suficient per arribar als objectius que hi ha pel 2023". I és que el govern espanyol s'ha proposat aconseguir que d'aquí a dos anys "almenys" 250.000 vehicles elèctrics i 100.000 punts de recàrrega. "Hi ha d'haver més ajuts. Aquest és un primer pas que ajudarà, però falta molt més", afirma a l'ACN la consellera delegada de Circontrol, Núria Comelles.
Els representants del sector veuen amb bons ulls aquests objectius marcats per l'executiu espanyol però avisen que cal assegurar que es compleixen. Anfac proposa que siguin "vinculants" i que es fixi un mecanisme de seguiment o un òrgan de governança que vigili que els plans s'estan complint. "Quan a un objectiu no l'acompanyen unes mesures no es pot portar a terme", avisa la directora de Comunicació de la patronal, Noemí Navas.
Comentaris (1)