El sou mitjà a Catalunya, amb una xifra de 2.056 euros mensuals, ha experimentat una lleugera disminució de la seva capacitat de compra, perdent tan sols un 1,5% en aquest aspecte. Aquesta dada surt del recent Monitor Adecco d'Oportunitats i Satisfacció en la Feina, que situa a Catalunya com la segona comunitat autònoma amb millors condicions per treballar a Espanya, obtenint una valoració de 6,6 sobre 10, només superada per les Illes Balears amb 7 punts i seguida de prop per la Comunitat de Madrid, la Comunitat Valenciana i Cantàbria.
A nivell nacional, el sou mitjà segueix un patró de recuperació sostingut, amb onze trimestres consecutius d'increment interanual en totes les autonomies. Així, el salari mitjà d'Espanya ha augmentat un 5,4% en l'últim any, assolint un nou màxim històric de 1.920 euros mensuals.
En el cas concret de Catalunya, l'increment interanual del salari mitjà ha estat del 5,2%, lleugerament inferior a la mitjana nacional, establint també un rècord històric amb 2.056 euros al mes. Aquesta xifra posiciona el salari mitjà català com el quart més alt d'Espanya, darrere de Madrid, el País Basc i Navarra.
Tot i això, quan es considera el sou real, incloent-hi l'impacte de la inflació, la remuneració mitjana espanyola ha perdut poder adquisitiu per segon any consecutiu, amb una baixada del -2,6% en 2023, equivalent a 610 euros anuals menys. A Catalunya, aquesta pèrdua ha estat més moderada, amb un -1,5%, o 387 euros anuals menys.
És important destacar que la capacitat de compra del salari mitjà actual a Espanya és un 8,8% inferior al màxim poder adquisitiu registrat en la sèrie històrica, que va ser al 2009. Aquesta tendència també es manté inferior al poder adquisitiu de l'any 2000.
Pel que fa a Catalunya, la diferència entre el poder de compra actual i el màxim assolit també el 2009, és d'una pèrdua del 9,8%, una mica més elevada que la mitjana espanyola. Aquesta comunitat acumula tres trimestres consecutius de pèrdua adquisitiva malgrat haver assolit el màxim històric en termes de salari nominal.
Comentaris (2)