El lloguer dels pisos barats s'ha encarit. Foto. R.Gallofré
El lloguer dels pisos barats s'ha encarit. Foto. R.Gallofré

Les API avisen que la llei de l'habitatge reduïrà l'oferta dels lloguers

Experts immobiliaris com lamenten que la norma generarà "incertesa" i reducció de l'oferta.

L'aprovació al Congrés dels Diputats de la nova llei d'habitatge ha generat crítiques de part del sector immobiliari. Per als Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Catalunya, la norma tindrà un efecte "letal" en l'accés de les persones més vulnerables al mercat de lloguer. "El que està escrit fins ara a la llei poc o res ajuda a resoldre el problema. De fet, el mateix govern espanyol se n'ha adonat anunciant altres mesures per intentar anar més en el bon camí que el que conté la norma", ha destacat aquest dijous a l'ACN el director de l'àrea jurídica d'API Catalunya, Carles Sala. Altres veus del sector, com el portal Pisos.com, afegeixen que la norma genera "incertesa" entre els propietaris i acabarà reduint l'oferta.

"O donem garanties i seguretat jurídica als privats perquè posin habitatges al mercat de lloguer o simplement no ho faran i es dedicaran a vendre", lamenta Sala en declaracions a l'ACN. En aquest sentit, apunta que la nova normativa farà que els propietaris siguin més exigents amb els llogaters, fet que dificulta més encara l'accés a les persones amb menys recursos. "Els propietaris que encara s'arrisquin a posar pisos de lloguer en un mercat estret com el que hi ha ho faran a favor de les persones que puguin garantir més solvència", ha avisat.

Segons els agents immobiliaris, és un error que les administracions vulguin resoldre el problema de l'habitatge i el lloguer amb mesures legislatives i no amb polítiques de promoció. "No pot ser que les polítiques de salut i educació estiguin cada any al centre del debat dels pressupostos i l'habitatge ocupi una posició que no permet adoptar mesures estructurals per ajudar a les persones amb més dificultats", ha resumit. En aquest context, destaca el contrapunt que suposen les dareres propostes de l’executiu espanyol, com la posada al mercat dels pisos de la Sareb o la construcció d’habitatges en edificis de Defensa.

“Una oportunitat perduda”

"Des del nostre punt de vista és una llei amb un objectiu molt lloable, que és millorar l'accés a l'habitatge, però que posa unes eines que fan que el resultat de l'aplicació estigui lluny dels seus objectius", destaca per la seva part Ferran Font, director d'estudis de Pisos.com. Tal com detalla a l'ACN, la nova norma genera "incertesa" al mercat de lloguer, on el desequilibri del mercat és major.

Tal com reconeix Font, la nova norma impulsada pel govern espanyol permet "grans titulars" però "poca efectivitat" real. "És una oportunitat perduda de legislar unes mesures que fossin més efectives i tinguessin més consens", afegeix l'analista abans de criticar la "curta volada" de la nova legislació. Segons els seus càlculs, els darrers anys s'ha reduït fins a un 50% l'oferta de pisos de lloguer, xifra que ha repercutit directament en els preus del mercat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive