Vista del polígon del Pla d'en Boet, centre d'activitat econòmica de la capital del Maresme
Vista del polígon del Pla d'en Boet, centre d'activitat econòmica de la capital del Maresme

Alerten que no hi ha relleu generacional per a les empreses del Maresme

La FAGEM assegura que és una problemàtica transversal que afecta sectors com la indústria, el tèxtil, la construcció, els instal·ladors o el comerç

La indústria maresmenca, en particular, i el teixit empresarial de la comarca en general tenen un problema: la falta de relleu generacional. La principal preocupació és que a moltes empreses del territori no hi ha relleu capaç d'agafar les regnes, quelcom que genera dubtes sobre la continuïtat d'aquestes negocis.  

La Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) va protagonitzar dijous passat una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya organitzat per Fepime Catalunya. En aquest context, la presidenta de la federació maresmenca, Roser Moré va mostrar aquesta preocupació per la manca de relleu generacional a moltes empreses, quelcom que relaciona directament amb la manca d'interès dels joves pels oficis.

“És una problemàtica transversal que afecta al sector tèxtil, de la construcció, als instal·ladors, el comerç... Necessitem ajudes per facilitar la contractació de joves i que s’incorporin al món laboral perquè estem creant un buit generacional”, va afirmar Moré. En aquesta línia, Moré va demanar a l'administració que ajudi la indústria, que és "el motor de l'economia". Una crida a la qual s'hi va afegir Joan Jordan, president del  Gremi de Constructors i Promotors de Mataró i comarca, que ha insistit en la dificultat de trobar perfils joves que vulguin incorporar-se al sector de la construcció. “Si els solars fossin més barats, els habitatges també rebaixarien el preu i podríem oferir sous més elevats als joves, que han de marxar fora per trobar un sou digne”, va assegurar.

En el marc de la formació, Antonio Rodríguez, president d'AMITS i AMITS Maresme, va mostrar la seva preocupació pels efectes de la nova Llei d'Edudació. “Suposa una pèrdua de competències pels titulars de Formació Professional i defensa que només els titulats universitaris són adients per la formació. Així ens podrem trobar amb què un enginyer mecànic sigui professor de FP quan no ha vist mai en directe un torn o una fresa o que un químic faci classes d’estètica perquè es treballa amb productes químics”.

Tots els representants de diferents sectors assistents a la sessió van reclamar la reducció o exempció d’impostos, amb incentius econòmics, l’allargament dels ERTOS i dels crèdits ICO. “Ens trobem que per demanar subvencions hem d’anar a un gestor i a vegades és més car el procés que l’ajuda que obtens. Les gestions haurien de ser molt més senzilles i àgils” va lamentar Emilio Fragoso, president de l’Associació Artesana de Perruqueries d'Home de Mataró i Comarca.

Durant l’últim any el comerç ha estat un dels sectors més afectats. “Les administracions han pres decisions que ens han perjudicat directament fins i tot sabent que hem fet els deures i que els nostres establiments no han patit cap focus de contagi”, va assegurar Josep Amador, Director tècnic Negoci Empresa Mataró-NEM. Pel qe fa a la digitalització, Albert Cortada, president de GENTIC, ha assegurat que les noves tecnologies han vingut per quedar-se i que “la nostra missió és ajudar i acompanyar a les empreses perquè entenguin com poden utilitzar les eines TIC per millorar els seus negocis i ser més competitives”.

 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive