Agència Tributària on es tramita la renda
Agència Tributària on es tramita la renda

Alerta: un SMS per cobrar la devolució de renda és una estafa

El missatge de SMS fraudulent prové del número de telèfon +34 699 496 387 i conté un enllaç que redirigeix a un lloc web que imita el portal oficial de l'Agència Tributària

patrocini pous comunitats


Amb l'inici de la campanya de la renda, els contribuents han de ser especialment vigilants davant els intents de phishing que circulen per correus electrònics i SMS, amb l'objectiu de robar dades personals i bancàries. Un dels fraus més recents implica un SMS aparentment enviat per l'Agència Tributària espanyola, informant els ciutadans que s'ha ordenat el pagament de la devolució de la declaració de la renda de 2023.

El missatge fraudulent prové del número de telèfon +34 699 496 387 i conté un enllaç que redirigeix a un lloc web que imita el portal oficial de l'Agència Tributària. Aquest portal fals demana als usuaris que introdueixin les dades de la seva targeta de crèdit a través d'un formulari per poder rebre el pagament suposadament. D'aquesta manera, els ciberdelinqüents obtenen la informació bancària necessària per robar diners de les targetes de crèdit.

És important recordar que l'Agència Tributària mai sol·licita informació confidencial, personal o econòmica a través de correus electrònics o SMS. A més, tampoc envia fitxers adjunts com ara factures o altres tipus de documents. Segons el Ministeri d'Hisenda, l'any 2023 es van registrar fins a nou campanyes de phishing suplantant la identitat de l'Agència Tributària. L'organisme estatal manté actualitzada una secció al seu web on informa sobre els casos de suplantació detectats.

Consells per evitar ser víctima d'aquest frau

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya proporciona diverses recomanacions per detectar aquests missatges falsos:

  1. Verificar l'adreça web: Assegureu-vos que l'URL del portal de l'Agència Tributària és https://sede.agenciatributaria.gob.es/. Adreces sospitoses com https://gob-es.info/hacienda, que poden aparèixer en missatges fraudulents, són un indicador clar de phishing.

  2. No obrir correus d'usuaris desconeguts: És crucial no obrir correus electrònics ni missatges SMS d'origen desconegut. Si es decideix obrir-los, no s'ha de respondre ni descarregar cap fitxer adjunt.

  3. Desconfiança envers missatges d'amics o coneguts: Encara que el missatge arribi aparentment des d'un contacte conegut, cal mantenir-se alerta. Els comptes d'amics o familiars poden haver estat compromesos i utilitzats per enviar missatges fraudulents.

  4. Consultar fonts oficials: Davant qualsevol dubte, visiteu el lloc web oficial de l'Agència Tributària o contacteu directament amb el servei d'atenció al client. Això pot evitar caure en trampes que busquen aprofitar la confiança en la comunicació electrònica.

El risc de la precipitació

Aquest tipus de frau és particularment perillós perquè explota la urgència i l'ansietat dels contribuents que esperen rebre la seva devolució de la renda. Si ja s'ha presentat la declaració i es confia en rebre el pagament aviat, la temptació d'introduir les dades de la targeta per accelerar el procés pot ser molt forta. Tanmateix, és vital mantenir la calma i seguir les recomanacions de seguretat per evitar ser víctima d'aquesta estafa.

En conclusió, la precaució és la millor defensa contra els intents de phishing relacionats amb la devolució de la renda. Mantenir-se informat sobre les pràctiques de seguretat i estar atent als signes d'alerta pot protegir-vos dels ciberdelinqüents que intenten aprofitar-se de la temporada de declaracions de la renda.

Font: www.ccma.cat/catradio

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive