Amb l'arribada d'una nova campanya de la Renda, en aquest cas la corresponent a l'any 2022, també tornen les estafes que, a través de sistemes telemàtics, pretenen cometre fraus fent-se passar per l'organisme tributari oficial. Aquest mètode de suplantació té diverses vies sobre les quals cal prestar especial atenció per no ser víctima de robatoris.
⚠️Aprofitant la campanya de la #Renda2022, torna l'estafa que suplanta l'#AgènciaTributària. Per evitar ser víctima d'un frau:
— Policia Local de Mataró (@PoliciaMataro) April 25, 2023
✅Utilitza només les Apps oficials
❌No donis dades confidencials a través d'SMS o mail
❌No cliquis a enllaços sospitosos
👉https://t.co/fQQ2hk3ywR pic.twitter.com/WU2bYG9T1O
Des de la Policia Local de Mataró han assenyalat a través de les xarxes socials que les estafes de suplantació estan tornant en el marc de la campanya, i que per evitar ser víctimes de frau, cal seguir consells molt bàsics. Aquests són: utilitzar només les Apps oficials; no donar dades confidencials a través d'SMS o mail; i no clicar a enllaços sospitosos.
Al web de l'Agència Tributària Espanyola hi ha informació ampliada sobre els tipus d'estafes més comunes detectades aquest 2023, en forma de missatges enviats per vies tecnològiques que pretenen suplantar la identitat de l'AEAT. En tots els casos, es demana no atendre aquests missatges, ja que es tracta d'un intent de frau suplantant la imatge de l'organisme oficial.
Un cas habitual és el del correu electrònic en forma d'avís de denúncia de l'agència tributària. El mail sol venir acompanyat d'un fitxer adjunt al qual no s'ha d'accedir sota cap circumstància, ja que la intenció dels estafadors és sostreure el password de la direcció de correu electrònic de les víctimes. Una contrasenya amb la que es pot fer molt de mal en tota mena d'operacions online.
També s'estan detectant casos, des de l'AET, en els quals usuaris de la popular aplicació Bizum estan rebent una sol·licitud d'enviament de diners. Qui ho fa suplanta a l'Agència Tributària, i envia la sol·licitud amb l'assumpte "AEAT Pago Renta 2022". Es tracta de nou d'una estafa, ja que l'organisme no utilitza aquest sistema per reclamar pagaments.
Una altra forma d'estafa que s'està detectant és la de casos de "phishing" on l'estafador, usant dominis usurpats, redirigeix la víctima a una pàgina que imita la de la autentificació de la seu de l'AEAT i demana a l'usuari una adreça de correu i un password. En introduir qualsevol correu electrònic i contrasenya a les caselles ofertes, el missatge sempre és el següent: "la validació no és correcta, torni a introduir l'adreça de correu i el password".
També es donen casos d'avisos falsos de notificacions de l'Agència Tributària, un mail amb diferents enllaços als que no s'ha d'accedir de cap manera, ja que porta a dominis falsos. El mateix passa amb els SMS enviats per un perfil que es fa passar per l'organisme, suplantant-ne la identitat, amb el missatge "Agencia Tributaria: Os ha calificado para un reembolso de impuestos de (152 €). Encontrar mas informacion en pagina web: (enlace)". L'enllaç porta, de nou, a una pàgina falsa. En cas de clicar a "Reembolso" es mostra un formulari que, en cas d'omplir-se, portarà a ser víctima de frau.
Els ciberdelinqüents, per tant, s'empesquen tota mena de trampes telemàtiques, treballant molt bé la suplantació de la imatge oficial de l'Agència Tributària. Cal estar atents, per tant, per no caure en el seu parany.
Comentaris