Accessibilitat
Accessibilitat

Això costaria a cada llar fer accessible tots els habitatges de Catalunya

1 de cada 4 edificis té un graó a la porta d’accés; el 56% tenen porters automàtics no accessibles, i el 48% de les portes pesen massa

patrocini Pous renda
 

La Fundació Mutua de Propietaris ha publicat un informe que revela que el 87% dels edificis d'habitatges a Catalunya necessiten actuacions per eliminar barreres arquitectòniques i millorar l'accessibilitat. Aquestes millores tenen un cost mitjà de 1.361€ per llar. Malgrat la importància de l'accessibilitat, sovint es veu com una despesa en lloc d'una inversió, segons Laura Lopez Demarbre, vicepresidenta executiva de la Fundació Mutua de Propietaris.

L'estudi mostra que el cost de les actuacions augmenta en edificis amb menys plantes, menys veïns, edificis antics, habitatges més petits i llars amb menys ingressos. Hi ha una clara necessitat que l'administració i les institucions col·laborin per eliminar aquestes barreres, especialment en els habitatges de persones amb recursos baixos.

L'informe destaca que l'ascensor és una de les actuacions més urgents. Un quart dels edificis té un graó a la porta d'accés, el 56% dels porters automàtics no són accessibles amb cadira de rodes, el 66% dels edificis tenen bústies elevades i el 48% dels portals pesen massa. El 17% dels edificis d'habitatges no té ascensor i el 11% dels edificis amb ascensor tenen un graó que dificulta l'accessibilitat. Això fa que el 49% dels que no tenen ascensor ho considerin una mesura urgent, i un 51% vol millorar l'accessibilitat de la porta a l'ascensor amb una plataforma elevadora o una rampa.

Els catalans puntuen amb un 5,3 sobre 10 l'accessibilitat, i aquesta puntuació disminueix quan la persona que l'avalua té mobilitat reduïda.

L'estudi també revela que el 58% dels catalans creu que un edifici accessible augmenta el valor dels immobles. No obstant això, el 60% veu poc probable realitzar les millores d'accessibilitat al seu edifici, principalment per falta d'acord entre veïns (55%) i motius econòmics (47%). El límit dels 2.000 euros per llar és un punt d'inflexió per a considerar la probabilitat de realitzar les millores.

En resum, és necessari treballar en l'eliminació de barreres arquitectòniques per millorar l'accessibilitat dels edificis d'habitatges a Catalunya. És essencial un suport i incentius perquè els propietaris puguin realitzar aquestes millores i fer que els edificis siguin més sostenibles.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive