El teletreball, obligat pel coronavirus i que arriba per quedar-se. Foto: Designed by pch.vector / Freepik
El teletreball, obligat pel coronavirus i que arriba per quedar-se. Foto: Designed by pch.vector / Freepik

Redacció

Així es la nova llei del teletreball i les sancions que pot comportar el seu incompliment

Us expliquem tot el que heu de saber del text definitiu de la llei del teletreball que va entrar en vigor el passat 11 de juliol.

Cada cop ens trobem més a prop de superar la pandèmia global causada per la COVID-19 gracies a l’acceleració en el ritme de vacunacions, entre d’altres factors. Tot i això, en l’àmbit laboral molts treballadors segueixen teletreballant des de casa per evitar contagis i seguir amb una pràctica comú durant els passats mesos. Aquest mes de juliol, concretament el passat dia 11, va entrar en vigor el text definitiu que regula el teletreball, a més de la llista de sancions a les que ens podem enfrontar si incomplim la llei. Us ho expliquem a continuació per que quedi tot clar i coneixem aquesta útil informació tant si som treballadors com si el nostre paper és el d’empresaris.

Així funciona la nova llei que regula el teletreball

“L'article 13 de l'Estatut dels Treballadors resulta insuficient per aplicar-lo a les peculiaritats del teletreball, que requereix no només d'una prestació laboral que es desenvolupi preferentment fora dels locals de l'empresa, sinó també d'un ús intensiu de les noves tecnologies informàtiques i de la comunicació”, indica el BOE.

Es tracta d’una llei que ja es trobava en vigor des de que va ser aprovada per Reial Decret el passat 23 de setembre de 2020, però fins aquest mes de juliol de 2021 no ha rebut la revisió i ampliació necessària com per ser publicada de forma complerta i oficial. Aquestes són les característiques clau que marquen aquesta legislació que ens ocupa:

 • A qui afecta aquesta llei?: només aquells treballadors a distància que prestin en aquesta modalitat un mínim de el 30% de la seva jornada laboral.
 • Igualtat de drets: respecte a la resta de treballadors presencials.
 • Serà voluntari: tant per a l'empleat com per a l'empresa.
 • Ha de ser regulat per un acord que s'annexarà al contracte vigent, o en els nous contractes.
 • Serà reversible, tant per l'empresa com el treballador. A més, deixar de treballar a distància o negar-s'hi no pot ser causa d'acomiadament justificat.
 • L’acord de teletreball entre empresa i empleats ha de contenir: inventari dels mitjans, enumeració de despeses, horari de treball, percentatge i distribució entre la feina a casa i a l’oficina, duració del període de teletreball, mitjans de control empresarial de l’activitat i les instruccions dictades per l’empresa, entre d’altres paràmetres.

Sancions de la llei del teletreball

Quant a les sancions, no entraran en vigor fins al proper 1 d’octubre. Incomplir qualsevol de les pautes establides anteriorment podrà comportar el pagament d’una multa, més o menys elevada en funció de la gravetat del incompliment de la llei:

 • Lleus: es castigaran amb multes de 70€ a 750€
 • Greus: de 751€ a 7500€
 • Molt greus: des 7501€ fins 225.018€

Tot i la bona intenció d’aquesta llei, tan sols el temps ens acabarà demostrant el seu valor real, ja que són diversos els sindicats que han denunciat anteriorment que moltes d’aquestes sancions no han arribat a produir-se formalment i les empreses s’han sortit amb la seva.

Font. pymesyautonomos

Comentaris (1)

Josep Fa 3 mesos
Es una bona manera de prohibir el teletreball i fer que tothom torni a les seus de empreses.. Si fas 1 dia encara, però 2 a la setmana ja obliga a tràmits i pagaments, que portarà a cancel·lar el treball remot.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive