Apps que posen en perill  la privacitat
Apps que posen en perill la privacitat

7 tipus d'app que posen en perill la teva privacitat

Són molt comunes i acaben rastrejant dades nostres que per llei no hauria de ser possible. Cal tenir-ho en compte a l'hora de fer-les servir.

patrocini pous
 

Quantes aplicacions tens instal·lades en els teus dispositius? Avui dia utilitzem apps per a gairebé tot, des de comunicar-nos amb els nostres familiars i amics fins a anotar la llista de la compra. No obstant això, algunes aplicacions poden representar un perill per a la seguretat (i privacitat) de les teves dades. ESET, companyia experta en ciberseguretat, ha analitzat 7 tipus d'aplicacions que podrien posar en perill les teves dades.

Quin tipus de dades necessiten protecció?

Diàriament, tractem amb les nostres pròpies dades personals, però també amb la informació digital dels nostres empleats, companys de treball i clients. Mentre que les dades públiques poden ser fàcilment accessibles per a qualsevol que les busqui, existeixen molts tipus d'informació digital que han de fer-se servir i protegir-se amb cura. Entre ells s'inclouen:

  • Dades internes: comunicació de caràcter intern.
  • Dades confidencials: informació personal.
  • Dades restringides: dades protegides pel Govern.


Comprendre les diferències entre dades públiques i sensibles pot ajudar-te a evitar posar en perill qualsevol informació digital que hagi de romandre privada. No obstant això, l'estat de les dades també pot canviar per motius personals, professionals o fins i tot polítics, així que mai facis servir cap mena d'informació digital de forma descurada.

Aplicacions comunes i els seus riscos

Molta gent se salta la lectura dels Termes i Condicions, malgrat que és molt recomanable llegir-los abans d'utilitzar una nova aplicació o subscriure's a un nou servei. Aquest aspecte és realment important si penses utilitzar l'aplicació no només per a gestionar la teva informació personal, sinó també material relacionat amb la feina. Moltes apps són d'un ús tan comú que ni tan sols pensem dues vegades en el seu possible impacte en la nostra seguretat i privacitat. ESET analitza 7 tipus d'aplicacions que podrien posar en perill les nostres dades:

1. Aplicacions de traducció gratuïtes

Les aplicacions de traducció acostumen a haver de processar una gran quantitat d'informació per a transformar-la en el text final traduït. No suposa un problema traduir una paraula concreta, però el problema s'agreuja amb paràgrafs i documents sencers. Quan, per exemple, un advocat introdueix el contingut d'un contracte sensible en una aplicació de traducció insegura, les possibles conseqüències són greus: violació de dades GDPR, revelació d'informació corporativa molt sensible, etc. Sigues conscient del tipus de dades que introdueixes en les aplicacions de traducció, i tingues especial compte amb les aplicacions gratuïtes sense llicència.

2. Aplicacions per a modificar el format dels documents

Alguna vegada has necessitat comprimir ràpidament un document perquè càpiga en un correu electrònic? O canviar el seu format, per exemple, a PDF? Una de les formes més comunes de fer-ho és utilitzar una eina de conversió en línia o una aplicació de canvi de format. Tot el que s'ha dit sobre les aplicacions de traducció també s'aplica a les aplicacions de canvi de format. Aquests serveis han de processar dades potencialment confidencials en els documents pujats, així que sempre cal anar amb compte i utilitzar només aplicacions preaprovades.

3. Calendaris compartits

Els calendaris compartits acostumen a incloure llistes de contactes. Per a compartir la teva agenda amb algú, necessites almenys la seva adreça de correu electrònic. Així que, tret que estiguin prou protegides, aquestes aplicacions poden representar un problema de GDPR. A més, alguns calendaris compartits poden ser bastant confusos per als seus usuaris, per la qual cosa poden no estar segurs de quines dades estan compartint amb qui.

4. Aplicacions per a prendre notes i agendes

Amb aquestes aplicacions, depèn sobretot de l'ús. Si utilitzes les aplicacions per a prendre notes només per a crear llistes de la compra, no hi ha tant perill com si les fas servir per a anotar notes de les teves reunions de treball, o fins i tot per a memoritzar les teves contrasenyes (per al que sempre hauries d'utilitzar un gestor de contrasenyes, no qualsevol altra aplicació). També cal tenir en compte que aquestes aplicacions acostumen a permetre afegir fotos, vídeos o enregistraments de veu a les teves notes, la qual cosa suposa una altra oportunitat perquè es filtrin dades.

5. Aplicacions públiques per a compartir arxius

A més de poder accedir a informació delicada, la majoria de les aplicacions públiques per a compartir arxius funcionen en el núvol. Si el proveïdor de núvol o el teu compte es veuen compromesos, existeix la possibilitat que es produeixi una fugida de dades. No obstant això, algunes aplicacions d'intercanvi d'arxius poden combinar-se amb solucions transparents de xifratge de dades, que poden ser recomanables per a augmentar la seguretat d'aquests.

6. Aplicacions de missatgeria

Les aplicacions de missatgeria acostumen a permetre una àmplia gamma d'accions: compartir arxius, trucades telefòniques, videotrucades, enviar missatges de text, enregistraments de veu, etc. Com a resultat, necessiten molts permisos en el dispositiu mòbil, inclòs l'accés a la càmera, el micròfon o les dades emmagatzemades. A més, algunes aplicacions de missatgeria no xifren la informació que recopilen, per la qual cosa quan són piratejades, els atacants tenen al seu abast totes les dades recopilades, inclosa la informació delicada. També hi ha diferències en el tipus de seguretat que ofereixen aquestes aplicacions en termes de xifratge. La majoria d'aquestes apps xifren les dades durant la transferència a través d'Internet (dades en moviment); no obstant això, algunes altres ofereixen seguretat addicional mitjançant el xifratge d'extrem a extrem, cosa que significa que ni tan sols el proveïdor de l'app de missatgeria pot desxifrar els missatges, només les parts comunicants.

7. Aplicacions d'accés remot

Necessites veure com està el seu gos mentre estàs a la feina? O vols encendre la calefacció abans d'arribar a casa? Les aplicacions d'accés remot t'ho permeten. No obstant això, també funcionen a l'inrevés i mai se sap qui dirigeix a qui. Els serveis d'accés remot poden convertir-se en un portal perquè agents externs entrin en el teu dispositiu, el gestionin i robin les dades emmagatzemades en ell.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive