La tecnologia 5G, què hi ha de perillós?
La tecnologia 5G, què hi ha de perillós?

Paula Saez

5G: mites i falsedats sobre la tecnologia del futur

Us desmentim tots els mites i falsedats que envolten a la tecnologia del 5G i que produeixen por i inseguretats al voltant d’aquesta nova xarxa.

La xarxa del 5G ens oferirà un gran avanç tecnològic i ens facilitarà en gran mesura la progressió dels nostres negocis digitals, avançar cap a unes rutines més còmodes i àgils i, en general, millorarà les alternatives com el teletreball. Encara així, com succeeix amb l’arribada de qualsevol nova tecnologia, son molts els ciutadans que tenen por, inseguretats i reticència sobre els possibles perills per a la salut i la seguretat que podria portar. I no són pocs els que posen en dubte si serà una eina de control sobre els usuaris i inclús hi veuen vincles amb el Coronavirus. A continuació us expliquem aquests mites i falsedats que envolten el 5G per a que us pugueu quedar tranquils i conèixer la veritat de l’assumpte i el que diuen els experts sobre el tema. 

Mites i falsedats del 5G; què diuen els experts de la OMS i els científics? 
Degut a la crisi sanitària mundial produïda pel coronavirus, la paranoia col·lectiva s’ha tornat encara més greu i a través de les noticies d’aquestes últimes setmanes ens ha arribat que diversos individus han cremat antenes de 5G perquè pensen que a través d’aquestes ones es pot transmetre el virus. Per suposat, això es una falsedat i no hi ha cap confirmació científica que avali aquest pensament, nascut arrel de la por que tothom té de contagiar-se. 

És la tecnologia sense fils cancerígena?

Per altra banda, sí que hem d’esmentar que anys enrere l'OMS va qualificar la tecnologia sense fils com a cancerigen de nivell 2B, però es tracta d’una catalogació molt genèrica que, segons la pròpia organització sanitària, fa referència als compostos "possiblement carcinògens per als éssers humans”. És a dir, es considera que “una associació causal és creïble, però l'atzar, els biaixos o els factors de confusió no poden descartar amb una confiança raonable". Aquestes ones s’inclouen en una categoria en la qual també estan substàncies que es tenen com a poc nocives, com el cafè. Per tant, el resum és el següent: “Els estudis realitzats fins a la data no indiquen que l'exposició ambiental als camps de radiofreqüència augmenti el risc de càncer o de qualsevol altra malaltia" afirma l'OMS.

Quins perills tenen les ones de telefonia?

No obstant això, des de certes organitzacions alerten els potencials perills per a la salut de les ones de telefonia mòbil. Per exemple, l'ONG Ecologistes en Acció va emetre recentment un comunicat en el qual alertava que la implantació de l'5G s'havia dut a terme "sense avaluar-ne els possibles efectes sanitaris i ambientals, tot i els contundents i nombrosos avisos científics a aplicar el principi de precaució ". Encara així, la conclusió definitiva que extraiem actualment es que de moment, amb els estudis científics avalats realment, sembla que el 5G portarà més beneficis que problemes. 

Aporta tants beneficis com es diu?

Per últim, podem esmentar que més enllà de temes relacionats amb la salut, molts usuaris tenen dubtes sobre si el 5G realment aportarà beneficis significatius respecte al 4G i si hi ha molts telèfons mòbils compatibles actualment. Per ara, hi ha pocs mòbils amb suport per a 5G, però cada vegada són més els terminals que es venen a Espanya i hi són compatibles. Si bé és cert que de moment queden relegats a versions especials dels últims gamma alta, l’evolució constant de la tecnologia ens fa pensar que amb el temps s’acabarà produint un abaratiment general i una extensió massiva d’aquesta xarxa en qualsevol dispositiu mòbil i aplicació. 
Font: National Geographic

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive