El Maresme ha aconseguit recuperar més de 316 tones de roba usada durant el primer semestre del 2024, segons ha informat Humana Fundación Pueblo para Pueblo. Aquesta iniciativa no només ha evitat que més de 854.000 peces de roba acabessin en abocadors, sinó que també ha suposat una important reducció d’emissions de CO2 i ha generat beneficis socials i ambientals significatius. La gestió d'aquests residus tèxtils ha evitat l’emissió de 1.931 tones de CO2, contribuint de manera efectiva a la lluita contra el canvi climàtic. Segons la Federació Humana People to People, per cada kg de roba recuperada s’eviten 6,1 kg de CO2. A més, aquesta gestió sostenible del tèxtil ha facilitat la creació d’ocupació verda, amb un lloc de treball generat per cada 18.000 kg de tèxtil recollit.
- Humana Fundación Pueblo para Pueblo destina els recursos obtinguts a diversos programes de desenvolupament als països del Sud, incloent projectes de formació de professors, agricultura sostenible i lluita contra el VIH/SIDA i la tuberculosi.
El 90% de la roba recollida al Maresme ha tingut una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge. "Gairebé el 60% de la roba es pot reutilitzar i el 32% es pot reciclar. La peça de roba més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció", ha explicat Rubén Fernández, promotor nacional d’Humana. Fernández també ha destacat que l’èxit de la recollida selectiva de roba depèn del compromís ambiental de les administracions locals i d’un servei professional i transparent per part de les entitats gestores. "Agraïm les donacions de la ciutadania, ja que són essencials per garantir que la roba tingui una segona vida i no acabi en els abocadors", ha afegit.
Dades específiques del Maresme
Els municipis del Maresme que han destacat per la recollida de roba usada són Vilassar de Mar amb 43,1 tones, Pineda de Mar amb 35 tones, Calella amb 32,6 tones, Arenys de Munt amb 31,1 tones i Mataró amb 4,2 tones. Aquestes xifres reflecteixen l'esforç col·lectiu dels habitants del Maresme per fomentar la sostenibilitat i l'economia circular.
A Catalunya, cada persona genera uns 22 kg de residus tèxtils anualment, però només 2,3 kg es recullen selectivament per gestors autoritzats com Humana. Això representa només l’11% del total, mentre que la majoria dels tèxtils es llencen amb la fracció rebuig, resultant en 147.000 tones de residus tèxtils llençats sense retorn, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya.
Aquestes iniciatives i els esforços continuats per augmentar la recollida selectiva de tèxtils són essencials per reduir l'impacte ambiental i promoure una economia més sostenible i circular.
Comentaris