El Consorci celebra els seus 25 anys com a element clau del turisme al Maresme.  Foto: R. G.
El Consorci celebra els seus 25 anys com a element clau del turisme al Maresme. Foto: R. G.

25 anys fent difusió dels atractius turístics del Maresme

El Consorci de Promoció Turística ha celebrat el seu primer quart de segle de vida aquest 2022, presentant un ambiciós pla d’accions per al futur

Aquest 2022 el Consorci de Promoció Turística ha estat d’aniversari, celebrant el seu primer quart de segle de vida. Però no ho ha fet pas mirant al passat, sinó al futur, amb la presentació d’un pla d’accions basat en eixos com la dinamització i assistència a empreses i ens locals, crear i millorar el producte turístic, fer-lo més competitiu, o comunicar-lo i comercialitzar-lo millor. L’objectiu, posicionar el Maresme com a destí de turisme gastronòmic, cultural, familiar, esportiu i d’esdeveniments, accessible i de proximitat. 

El Consorci va començar l’any organitzant una jornada sobre els reptes del futur de turisme, amb la participació d’un centenar d’agents, i des de llavors l’activitat no ha parat. L’organisme ha promogut el Maresme tenint presència a les fires més importants del sector turístic, i ha impulsat campanyes específiques per a atreure el turisme MICE (Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions), o bé el turisme esportiu, editant un complet catàleg de Ports i activitats nàutiques per atraure les activitats al front marítim així com la promoció del senderisme amb l’actualització de la Xarxa de Camins del Maresme i la seva promoció. També destaca la guia publicada enguany per visitar la comarca amb mascotes, amb informació sobre quines són les platges per gossos o quins establiments accepten mascotes. 

Aquest 2022 el Consorci ha mantingut la seva aposta per les jornades gastronòmiques, com ara el Temps de Pèsols, que va unir prop de 40 restauradors, productors i elaboradors de la comarca, i Temps de Maduixes que va comptar amb la participació de productors i elaboradors de la Xarxa de Productes de la Terra. També destaca el seu treball en l’àmbit mediambiental, gestionant les adhesions de les entitats i empreses de la comarca al Compromís per la Sostenibilitat Turística Biosphere. També destaca l’intens treball promogut en l’àmbit formatiu, amb diverses formacions per guies turístics i pels Punts d’Informació Turística. 

El treball realitzat pel Consorci i per les empreses i entitats a les que representa s’ha traduït en unes bones xifres de visitants durant el 2022, mentre el sector es recupera de la pandèmia. I, sobretot, amb una bona valoració de l’experiència turística. Bona prova d’això és que un 60% de les persones que passen les seves vacances a la comarca repeteixen en diverses ocasions. A més, segons un informe de la Diputació, els turistes puntuen amb més d’un 9 l’enogastronomia i el turisme actiu del Maresme.


Els principals reptes

  •  Posicionar el Maresme com una destinació de turisme gastronòmic de qualitat
  •  Seguir amb la formació per a guies turístics i amb la promoció de les rutes gamificades del Maresme
  •  Incrementar l’aposta pel turisme familiar i gamificat amb ‘La iaia del Maresme’ com a personatge dinamitzador
  •  Seguir atraient rodatges a la comarca amb la Maresme Film Comission, fent difusió del territori a través del contingut audiovisual

“Som una destinació madura que ha ampliat el ventall sense encasellar-se”

El President del Consorci de Promoció Turística del Maresme, Joaquim Arnó, destaca la capacitat del Maresme per diversificar el turisme

Joaquim Arno
Joaquim Arnó, president del Consorci

Quin balanç feu de la temporada turística  
Aquest 2022 ha estat l’any de la remuntada turística després del sotrac de la pandèmia. Els agents turístics ens diuen que ha estat una bona temporada; a l’Alt Maresme s’ha arribat a fregar el 100% d’ocupació de l’allotjament en alguns moments, arribant a superar la del 2019. El turista internacional està retornant a la nostra destinació i hem aconseguit fidelitzar el viatger de proximitat, que ens ha redescobert durant la pandèmia. I el que encara és més positiu: qui ens visita, torna i, a més, puntua el Maresme molt positivament, amb notes excel·lents. Estem deixant enrere la concepció única del turisme de sol i platja gràcies a la diversificació dels diferents productes: turisme cultural, esportiu, de reunions, gastronòmic... Aconseguint progressivament la desestacionalització tant buscada. 

Com ha canviat el turisme al Maresme abans i després de la Covid? 

Un dels canvis més notoris és l’augment del turista de proximitat. No només per unes vacances llargues, sinó també per escapades curtes per conèixer elements del territori com la gastronomia tant singular del Maresme o el nostre patrimoni. Però no ens ha fet perdre el turista internacional, que tenia ganes de tornar i aquest any ho ha pogut fer. Això demostra la confiança que ens fan els nostres visitants. La crisi sanitària a nivell global també ha fet que el territori aposti encara més per la sostenibilitat: viure en consonància amb el medi ambient i amb tota la comunitat és imprescindible. 

Quines són les fortaleses i debilitats del Maresme com a destinació turística? 
La tasca pendent que teníem era diversificar el turisme i no apostar només pel de sol i platja; ara ja estem en aquest camí. La gran oferta de turisme esportiu que tenim, amb muntanyes i passejos per fer cicloturisme i senderisme, el patrimoni que ofereix la possibilitat de fer rutes molt enriquidores, l’enogastronomia amb la DO Alella i els productes singulars de la comarca, tota l’oferta de turisme familiar que des del Consorci impulsem amb la iaia del Maresme i altres atractius nostrats... i una llarga llista de productes molt específics que han permès una àmplia diversificació i una major descentralització turística, amb la conseqüent desestacionalització. Som una destinació madura que hem sabut ampliar el ventall i no encasellar-nos, un fet que permet que continuem creixent en el futur, amb un ampli ventall de possibilitats. 

Quines seran les principals iniciatives del Consorci el 2023? 
Des del Consorci seguirem promocionant el Maresme com una destinació que val la pena visitar. I no només un cop, sinó que sempre hi ha la possibilitat de descobrir nous matisos. Seguirem estant present a les fires turístiques per donar-nos a conèixer a les agències especialitzades i als diferents operadors, també continuarem amb la nostra tasca d’impulsar els diferents tipus de turisme. Recentment ens hem adherit a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, pel que és un camp que se’ns obre. I, sobretot, seguirem estant al costat dels agents del territori, tant públics com privats, perquè el creixement sigui conjunt i compartit. En resum, una aposta decidida per la qualitat, la diversificació del producte, el redescobriment del territori de forma sostenible i la fidelització dels nostres visitants amb ofertes singularitzades. I tot fent-ho compatible amb els residents de la nostra comarca a fi que en puguin gaudir, tant o més, de com en gaudeix qui ens visita.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive