El 2023 es tanca amb més teletreball, sobretot a Catalunyae. Foto: Designed by pch.vector / Freepik
El 2023 es tanca amb més teletreball, sobretot a Catalunyae. Foto: Designed by pch.vector / Freepik

El 2023 es tanca amb més teletreball, sobretot a Catalunya

1 de cada 5 persones que teletreballen a Espanya és català, tot i que les dades són inferiors a la mitjana europea

patrocini pous comunitats
 

La tendència del teletreball a Espanya ha experimentat un canvi significatiu durant l'any 2023, segons l'últim estudi presentat per Adecco Group Institute. Després de set trimestres consecutius de disminució en el nombre de teletrabajadors en comparació amb l'any anterior, el 2023 mostra increments en cada trimestre. Actualment, a Espanya hi ha 3,06 milions de persones que treballen almenys ocasionalment des de casa, representant un 13,6% del total d'ocupats.

Catalunya destaca com una de les regions amb un augment interanual en el nombre de teletraballadors durant l'últim trimestre de l'any passat. Amb 566.400 persones treballant des de casa, la proporció de teletrabajadors respecte al total d'ocupats és del 14,9%, 0,9 punts més que fa un any. A més, aquest percentatge és 6,3 punts més alt que el de 2019, abans de la pandèmia, indicant una consolidació del teletreball com una pràctica laboral estable.

Comparant les dades amb la Unió Europea, malgrat l'increment del 2023, la bretxa amb la UE s'ha ampliat interanualment fins a 10,5 punts percentuals. No obstant això, Catalunya mostra una proporció més alta de teletraballadors, amb un 14,9%, superant els països com Romania, Bulgària, Grècia, Hongria, Croàcia, Itàlia, Espanya i Polònia.

Treball a temps parcial

La proporció d'ocupats a temps parcial a Espanya no creix desde 2014, lo que indica una tendència estancada en aquest àmbit. Aquesta situació contrasta amb el creixement constant de l'ocupació a temps complet a tots els territoris, excepte a La Rioja. A Catalunya, la ocupació a temps parcial es redueix lleugerament en 0,2 punts percentuals interanuals, situant-se en un 12,4%.

Aquest estudi també revela que, en comparació amb la mitjana de la Unió Europea, la proporció de treballs a temps parcial a Espanya és més baixa, situant-se en un 13,3%. No obstant això, Catalunya mostra una proporció encara més baixa, amb un 12,4%, posant de manifest una diferencia en les pràctiques laborals entre Espanya i altres països europeus.

En resum, l'estudi destaca una tendència creixent del teletreball a Espanya, especialment a Catalunya, tot i que encara hi ha una bretxa significativa en comparació amb la Unió Europea. Aquesta evolució en les pràctiques laborals suggereix canvis significatius en la manera com les persones afronten el treball i la conciliació entre la vida personal i professional.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive