Les agències de viatges, contra les cordes.
Les agències de viatges, contra les cordes.

Un 20% de les agències de viatges continuen tancades

ACAVe avisa que Catalunya està quedant "endarrerida" i reclama més "contundència" per reactivar el turisme

Un 20% de les agències de viatges continuen tancades des de l'inici de la pandèmia, segons una enquesta realitzada per l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe). La facturació del 76% de les empreses del sector ha caigut entre un 90% i un 95% interanual el 2020 i un 36% de les agències alerten del "risc real" de tancament. Davant aquesta situació, la patronal reclama un "rescat" al sector amb ajudes directes, unificar els protocols a l'Estat i a la Unió Europea i apostar pels tests d'antígens en paral·lel al passaport sanitari. El president de l'associació ha alertat que Catalunya està quedant "endarrerida" respecte a altres comunitats i ha assegurat que hauria de ser més "contundent" per reactivar el turisme.

La patronal preveu un nivell d'activitat de les agències de viatges del 30% respecte a les xifres de 2019 per Setmana Santa a Balears i Canàries. "El turisme a les ciutats serà pràcticament inexistent. Molts hotels no obriran i, els que ho facin, tindran ocupacions del 15%", ha assegurat el president d'ACAVe, Martí Sarrate. De cara a l'estiu, si les previsions es compleixen i es manté el ritme de vacunació, la patronal calcula assolir un nivell d'activitat del 40% respecte a fa dos anys.

Catalunya s'està quedant endarrerida

En aquest context, Sarrate considera que Catalunya està quedant "endarrerida" i demana més "contundència i activitat" per reactivar el turisme. "L'Agència Catalana de Turisme hauria de liderar la recuperació del mercat estatal i de proximitat i promoure corredors segurs", ha assegurat. L'impacte de la pandèmia ha estat especialment dur per a les agències de viatges. El 20% de les empreses enquestades encara no ha pogut reprendre l'activitat i un 67% ha mantingut una activitat intermitent des de març de l'any passat.

Aquesta situació ha provocat també un descens de la facturació. El 32% de les agències no ha arribat al 5% de la facturació de 2019, mentre que el 44% no ha assolit el 10%. D'aquesta manera, tres quartes parts de les agències de viatge pràcticament no han facturat res el 2020. Davant aquest escenari, un 36% dels enquestats es planteja tancar definitivament el negoci al llarg de 2021. Per altra banda, el 95% dels enquestats ha aplicat un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) total o parcial a l'empresa i un 70% ha sol·licitat un crèdit ICO. Un 17% de les agències ha acomiadat un o més treballadors i no descarten haver de fer nous acomiadaments un cop finalitzin els ERTO.

La majoria dels enquestats demanen ajudes directes per assegurar la supervivència de les empreses i gairebé un 40% defensa crear un fons de reemborsament dels bons davant "l'incompliment" de les companyies aèries. El president de la patronal ha celebrat l'aprovació del fons d'ajudes directes per part del govern espanyol, amb ajudes d'entre 2.000 euros i 200.000 euros per a empreses que acreditin una caiguda de la facturació del 30% interanual. Tot i això, ha assegurat que arriben "tard".

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive