Els Mossos d'Esquadra han engegat un dispositiu per combatre assalts a botigues de Mataró i d'altres municipis catalans com ara Granollers, en col·laboració amb els comeciants, les policies locals i la policia espanyola.  A la capital del Maresme, aquests dispositius han fet baixar els robatoris de 29 al desembre a només 8 al febrer, un 72% menys.

En el cas de Mataró, l'auge de robatoris durant el tercer trimestre de 2019 (17 robatoris a l'octubre, 22 al novembre i 29 al desembre) va obligar el cos a desplegar un dispositiu especial que va acabar el mes de gener amb la detenció de 34 persones, vint per robatori amb força i catorze per robatori amb violència

El comissari Sergi Pla. Foto: ACN

Després d'aquest cop als lladres dels comerços de Mataró, els assalts d'aquest darrer mes de gener han estat només vuit, el que significa una reducció del 72% respecte les dades registrades els darrers mesos de l'any anterior. "Ens trobàvem amb el problema que les víctimes no interposaven denúncies", ha explicat el cap de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos, Sergi Pla.

Descens dels robatoris en habitatges

D'altra banda, els robatoris en habitatges s'han reduït un 20% durant al gener al Barcelonès Nord, els Vallesos i el Maresme, segons ha explicat Pla a l'ACN. El comissari ho atribueix a la implantació del dispositiu Oikos, que inclou controls de trànsit per detectar grups de delinqüents itinerants: "Hem introduït un canvi de paradigma, perquè ara en lloc d'investigar els delictes ens centrem en els autors". Els robatoris en domicilis es divideixen en dos grans grups, els que cometen els lladres locals, i que les diferents comissaries d'arreu de Catalunya combaten amb l'ajuda de la unitat ARRO, i els que cometen grups itinerants: "Estan integrats per persones que venen de fora i que tenen una mobilitat molt elevada per tot Catalunya", estaca Pla.

El comissari reconeix que aquesta mena d'organitzacions són difícils de detectar perquè mai romanen llargs períodes de temps al mateix lloc. El passat mes de juliol, el Mossos van implantar en aquesta zona el dispositiu Oikos, que la policia ja havia provat en altres àrees, com a la Catalunya Central, i que se centra en perseguir els lladres i no tant robatori per robatori. El dispositiu inclou controls de trànsit exhaustius "per afectar la mobilitat" d'aquests grups, poder-los seguir i recollir proves per facilitar al jutge que ordeni el seu ingrés a presó. Pel que fa a la tipologia de robatoris, explica que aquestes organitzacions solen marcar els habitatges per entrar-hi quan els propietaris estan fora.