L’adolescent Greta Thunberg va començar fa un any a manifestar-se cada divendres per demanar solucions al canvi climàtic. Ara s’ha fet mundialment famosa i les seves exigències han generat un moviment amb el nom de ‘Fridays For Future’, unes manifestacions formades principalment per estudiants i joves. A Mataró s’ha creat el moviment ‘Fridays For Future Mataró’ que neix amb la intenció de conscienciar a la població de la zona i reclamar mesures que tinguin efectes reals pel que fa a l’emergència climàtica.
El moviment a la capital del Maresme va sorgir aquesta primavera a través d’uns alumnes de batxillerat que volien seguir l’exemple de la Greta. A l’acció s’hi van anar sumant més persones, la majoria joves d’entre 15 i 17 anys. “Ens manifestem un divendres de cada mes i aquest setembre hem començat a fer altres activitats com una bicicletada i una recollida de brossa”, explica David Vallès, un dels integrants del moviment i un dels encarregats de la comunicació del grup.

Fins ara, han fet diverses manifestacions, amb presència de joves però també d’adults conscients del problema. A l’última hi van participar més de 250 persones que vam dur pancartes amb lemes com ‘Se’ns acaba el temps, a vosaltres les excuses’, ‘Demà ja serà tard’ o ‘No hi ha planeta B’. El recorregut l’inicien habitualment a la plaça de les Tereses i finalitzen davant de l’Ajuntament, on llegeixen un manifest sobre la necessitat d’aturar el canvi climàtic. “Volem conscienciar a la gent i anunciar que ja estem en un estat de crisi ambiental. El canvi climàtic és un fet que notem i que patirem molt d’aquí a 10 anys, tenim poc temps de marge de maniobra”, explica Vallès. El moviment té clar que els polítics han de prendre mesures, també a nivell local: “estem treballant en uns punts concrets de reclamacions per presentar a l’Ajuntament de Mataró”.

“El canvi climàtic és un fet que estem notant i que patirem molt, tenim poc marge de maniobra”, relaten els alumnes

El grup de Mataró està creixent, s’han organitzat en diferents comissions i fan assemblees per arribar acords, organitzar-se i prendre decisions. Una d’aquestes comissions treballa en les properes activitats que volen realitzar, unes xerrades per alumnes d’ESO i Batxillerat a diferents centres educatius per conscienciar-los del problema i animar-los a que si volen se sumin al moviment. Durant aquest mes d’octubre se centraran més en aquestes activitats que estan preparant. La propera manifestació a Mataró serà el divendres 8 de novembre. El moviment és molt actiu al seu perfil d’Instagram, @fridaysforfuturemataro, on van comunicant les dates de les manifestacions, assemblees i activitats.