Catalunya ha entrat en fase d’epidèmia de la grip, després que en l’última setmana s’hagin triplicat els casos. L’activitat gripal s’ha situat en els 248 casos per 100.000 habitants, quan la barrera epidèmica està situada en 109 casos. Es tripliquen així els 98,67 casos de la setmana passada. La taxa d’incidència presenta un marcat increment en el grup de 0-4 anys, amb 905,6 casos per 100.000 habitants, i de 5-14 anys, amb 471,7 casos. Pel que fa als adults, la taxa es manté estable. Tot plegat està posant al límit els serveis d’urgències i l’atenció primària. De fet, durant la setmana del 25 al 31 de desembre, les urgències ateses als hospitals d’aguts han pujat un 19,1% i els ingressos hospitalaris un 11,1%. Aquesta setmana s’han registrat 27 ingressos hospitalaris de casos greus.

Segons el Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya, l’activitat gripal “presenta un nivell que es correspon amb l’activitat epidèmica creixent d’una temporada gripal habitual” i la taxa d’incidència, de 248 casos per 100.000 habitants, “correspon a una intensitat d’activitat epidèmica gripal moderada”. Per a les properes setmanes, es preveu que el nivell epidèmica augmenti i assoleixi un nivell moderat d’activitat en la major part de comarques i alt en les comarques de la Regió Sanitària de Tarragona.

La grip al Consorci del Maresme
La grip es troba al Consorci Sanitari del Maresme en una situació d’epidèmia d’intensitat moderada, tot i que s’espera que el nivell augmenti en les properes setmanes. Davant això, l’Hospital de Mataró ha activat diverses actuacions. S’ha obert una unitat de pre-alta amb 8 punts d’atenció. S’ha ampliat, esporàdicament, l’àrea d’observació d’urgències amb 6 punts d’atenció a fi d’alliberar boxos del Servei d’Urgències.  S’ha ampliat el Servei d’hospitalització a domicili amb una capacitat màxima de 28 pacients concurrents. A més, els llits de l’Hospital i del Sant Jaume i Santa Magdalena estan tots disponibles., a banda de contractar reforç en personal mèdic.