Manel Subirats (Mataró, 1972) és el fotògraf que ha rebut l’encàrrec de l’Ajuntament de retratar Les Santes de 2019, i realitzar l’any vinent una exposició amb el resultat del seu treball. Subirats porta 20 anys en l’ofici. En el seu dia a dia és fotoperiodista, treballant en publicacions locals i comarcals com El Tot de Badalona. “Jo era editor i dissenyador, però va haver-hi un dia que em va tocar agafar la càmera, i des de llavors no l’he deixada”, rememora Subirats, a qui no li queda més remei, com els passa a la majoria del seu sector, que ser polifacètic. Per això en els darrers anys s’ha especialitzat en fotografia de viatge per a diverses marques comercials i per entitats turístiques de diferents països. Quelcom que va començar fent per afició i que ara li ocupa bona part del seu temps, tot plegat gràcies al seu talent i al fet que Instagram, una de les xarxes socials més populars del món, li piqués l’ullet. “Em van col·locar com a perfil suggerit i des de llavors he anat acumulant seguidors”, constata. Avui en té més de 60.000 al seu compte @msubirats, i també és membre editor del perfil @DescobreixCatalunya; i viatja constantment a l’estranger per cobrir encàrrecs d’agències de turisme i institucions internacionals. Va ser a Bèlgica on va rebre la trucada de l’Ajuntament per cobrir Les Santes.

Et va alegrat que et proposessin com a fotògraf de Les Santes?

I tant! La gent que tenia al voltant quan em van trucar deuria al·lucinar per la manera com vaig reaccionar. Sóc un santero de naixement, vaig canviar la meva data de casament perquè el viatge de noces no em coincidís amb la Festa Major. No me l’he perduda cap any.

“Instagram em van col·locar com a perfil suggerit i des de llavors he anat acumulant seguidors”

Què la fa tan especial?

Jo venc Les Santes allà on vaig quan viatjo, he portat a Mataró gent de tot arreu per conèixer la festa. Sempre els dic que són diferents, que hi ha un munt d’actes concentrats en pocs dies, que en menys d’una setmana fem el que altres ciutats en tot un mes, i que s’hi pot trobar propostes de tots els estils i formes, algunes d’elles realment boges com l’Escapada a Negra Nit. Per mi sempre seran especials i úniques.

T’has fet conegut gràcies a Instagram. Què t’ha suposat?

Recentment he estat a Bèlgica, contractat per l’agència oficial de turisme del país, i fa poc també vaig viatjar a les Illes Feroe. També treballo per a Cultura de l’Ajuntament de Barcelona... Jo seguiria fent només de fotoperiodista si no fos per Instagram, gràcies al fet que els van agradar les fotos que publicava al meu compte i em van posar com a perfil recomanat. I el fet de tenir tants seguidors fa que les teves fotos es vegin a tot arreu i t’arribin ofertes i propostes de treball.

Al teu sector Instagram sovint no és gaire ben vist

Per a molts fotògrafs Instagram és l’anticrist, però per a mi és un aparador més, que em va resultar molt útil. Sí que és cert que quan vas a determinats esdeveniments vegades et trobes ‘Instagrammers’ que porten càmeres fins i tot més bones que les teves... i disparen en automàtic! O blogueres de moda que apunten amb el mòbil i au, ja tenen la foto. Però això és així i no passa res. Al final les agències que et contracten saben a quina porta truquen, a uns perfils els volen per una cosa i a altres per una altra