Judici procés. Foto ACN
Judici procés. Foto ACN

"No podem acatar aquesta sentència"

Entitats i partits independentistes mataronins rebutgen de ple la decisió del Tribunal Suprem d'empresonar per sedició els líders del procés, i anuncien mobilitzacions i "resistència"

"És una sentència injusta que no podem acatar de cap manera". El líder d'Òmnium Cultural Mataró-Maresme, Carles Estapé, resumeix d'aquesta manera el posicionament de les entitats i partits independentistes mataronins davant la decisió del Tribunal Suprem d'empresonar per sedició els líders del procés. Des d'Òmnium Cultural, ERC i Junts per Mataró, entitat i partits que han vist com els seus líders i representants han estat condemants a penes de presó d'entre 13 i 9 anys, anuncien mobilitzacions, desobediència civil i resistència en protesta per la sentència. Sempre, però, per "vies pacífiques", com expressen des de totes les parts. 

El Tribunal Suprem ha condemnat aquest dilluns l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras a 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació; 12 per als exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa pels mateixos delictes; 11,5 per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell per sedició, i 10,5 per als exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull per aquest mateix delicte. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han estat condemnats a 9 anys d'empresonament per sedició. Tots ells estan inhabilitats pels mateixos anys que la condemna. En canvi, els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila no entraran a la presó perquè han estat condemnats per desobediència a una multa de 60.000 euros. Estaran inhabilitats durant un any i vuit mesos. La suma de totes les penes de presó s'enfila fins als 99 anys i mig.

"Tirarem endavant qualsevol acció de desobediència civil i lluita no violenta que siguin necessàries per posar la sentència en qüestió" (Carles Estapé, Òmnium Cultural)

Estapé, tot just després de veure confirmat que el president de la seva entitat era condemnat a 9 anys d'empresonament, ha assegurat que és una sentència que "no podem acatar" perquè l'única cosa acceptable hauria estat "l'absolució". Què implica no acatar una sentència, segons el president comarcal d'Òmnium? "A efectes pràctics, tirar endavant qualsevol acció de desobediència civil i lluita no violència que posi aquesta decisió judicial en qüestió", constata. Davant l'onada repressiva vers el dret a protesta que les pròpies entitats independentistes estan denunciant en els darrers mesos, Estapé constata que "ja fa anys que a l'Estat espanyol te la jugues sortint a protestar amb la llei Mordassa en vigor que ha condemnat més de 200.000 persones". Però afegeix que "si bé és complicat, la responsabilitat individual i el compromís col·lectiu no ens deixa cap altra alternativa". 

La massiva manifestació durant la vaga del 3 d'octubre. Fotos: R. Gallofré

El polític que ha rebut la condemna més dura ha estat Oriol Junqueras, amb 13 anys de presó. La secció mataronina del seu partit, ERC, ha viscut tot el judici i la sentència amb absoluta desolació. "L'única sentència possible era l'absolució, però no ha estat així", afirma el líder d'ERC a Mataró, Francesc Teixidó, que constata que la decisió judicial és "cruel". Davant d'això, els republicans apostaran per "la resistència, la mobilització i la desobediència, per mostrar al mon la nostra disconformitat i el compromís amb la llibertat del nostre país". 

"La sentència atempta contra els drets fonamentals, caient en un frau de llei absolut" (Alfons Canela, Junts per Mataró)

Des de Junts per Mataró, en l'òrbita del partit dels exconsellers condemats Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, també rebutgen de ple la sentència. El líder local, Alfons Canela, assegura que "atempta contra els drets fonamentals, caient en un frau de llei absolut". Considera que s'estan "vulnerant els drets fonamentals" de les persones jutjades i condemnades, ja que els fets provats "no s'ajusten en cap cas als delictes de sedició i malversació". A partir d'ara, des de Junts per Mataró volen lluitar perquè els empresonats "puguin sortir en llibertat tan aviat com sigui possible". "Mentre siguin presoners, serà molt difícil fer política en aquest país. Són hostatges d'una situació creada per Espanya que ha estat incapaç de solucionar políticament aquest assumpte", afirma Canela.

Ple extraordinari i mobilitzacions

ERC i Junts per Mataró, que sumen 10 dels 27 regidors a l'Ajuntament de Mataró, demanaran avui mateix que, en un termini màxim de 72 hores, es convoqui un ple extraordinari a l'Ajuntament per debatre i establir un posicionament conjunt sobre la sentència del Suprem. També està previst que es presenti una moció al propi Ple demanant l'amnistia dels empresonats. 

D'altra banda, ja s'han anunciat diverses mobilitzacions per aquest mateix dilluns a Mataró. Per una banda el CDR de la ciutat ha convocat a manifestar-se a partir de les 18.30h des de l'Estació de Rodalies. Mataró per la Independència, que aglutina entitats com ANC i Òmnium, té previst convocar la ciutadania a les 20h davant l'Ajuntament. També hi ha convocades diverses protestes arreu del país. Un grup de manifestants han tallat aquest mateix matí l'N-II al seu pas per Mataró. D'altra banda, hi ha convocada una vaga general perl proper divendres, dia 18, promoguda per la Indersindical-CSC. 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive