Teixidó, durant l'acte. Foto: ERC
Teixidó, durant l'acte. Foto: ERC

Mataró: l'independentisme creix en vots, però no en percentatge ni en regidors

ERC s'ha erigit com el partit que aglutina la majoria de vots, en el lloc de Junts per Mataró

L'independentisme acaba els comicis de 2019 amb una sensació agredolça. Per una banda, els partits a favor de la independència de Catalunya han sumat més vots que ara fa quatre anys. En total, Esquerra, Junts per Mataró i la CUP van aconseguir 21.748 vots repartits en els 14.555 d'Esquerra, millors resultats per un partit independentista a Mataró, els 3.631 de Junts per Mataró i els 2.623 de la CUP, que es queda fora del consistori. A això cal sumar-hi els 939 aconseguits per Primàries Mataró. Aquests resultats, empesos en part pel creixement en participació, serveixen per superar els 17.865 vots que van aconseguir els tres partits al 2015, però pas per millorar el percentatge de representació.

Els tres partits independentistes suposen el 38,83% dels vots a Mataró en aquestes municipals. Només un pel per sobre del 38,73% del PSC en solitari i per sota del percentatge de vot que representava l'independentisme al 2015. En aquella ocasió, les tres formacions conjuntament van aglutinar el 39,18% dels vots emesos.

Tampoc millora la representació al consistori. En el 2015, CiU (5), ERC (4) i CUP (2) sumaven 11 regidors, insuficient per tenir una majoria suficient al govern, que va acabar sent sociovergent primer i socialista en solitari després. Però és que en aquest 2019 el front independentista perd representació, ja que als vuit regidors d'ERC se li sumen els dos de Junts per Mataró, fet que fa totalment inviable qualsevol alternativa a un govern del PSC.

Ni l'independentisme en general ni sobretot Junts per Mataró  i la CUP poden estar satisfets per aquests resultats. Probablement, tampoc Esquerra, que aspirava a poder aconseguir un resultat per governar i la conclusió és que més enllà d'aglutinar i centralitzar el vot independentista, el bloc ha estat incapaç d'eixamplar la base a la ciutat que segueix vorejant pero no superant el 40% en les municipals.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive