-
-

Els grans temes de la campanya electoral a Mataró: seguretat, comerç, urbanisme i mobilitat

Els problemes a barris com Rocafonda o Cerdanyola, el creixement urbanístic i la manca de pisos assequibles o l'ampliació del Mataró Parc centren eldebat

El camp de batalla entre les deu candidatures a l’alcaldia de Mataró és molt ampli, però els punts clau del mateix es poden resumir en tres. La seguretat, en especial a barris com Rocafonda o Cerdanyola; el model comercial, amb el fracàs de l’arribada del Corte Inglés, el projecte d’ampliació de Mataró Parc o els intents per revifar el comerç urbà; l’urbanisme, amb projectes com la Torre Barceló o el desenvolupament del front marítim i del Port de Mataró; i la mobilitat, amb la nova xarxa de Mataró Bus o el projecte d’una nova estació de Rodalies.

El model comercial

Avui sembla clar que El Corte Inglés no vindrà. La qüestió és ara què fer amb el solar de Can Fàbregas, propietat de l’operador comercial, i una peça molt important per la seva ubicació pel futur de la ciutat. Trobar un desllorigador que acabi amb aquest forat negre serà un dels grans reptes del proper alcalde o alcaldessa. També ho serà entomar l’ampliació del Mataró Parc, quelcom que molts ciutadans veuen amb bons ulls però que té part del comerç urbà en contra, ja que ho veu com una amenaça.

Què fer amb el solar de Can Fàbregas, com dur a terme l’ampliació del Mataró Parc i com revifar el comerç urb

El mateix comerç urbà que espera que d’una vegada per totes es concreti el Pla d’Impuls del Centre, després d’anys de decadència que han comportat la marxa de grans marques i botigues emblemàtiques del casc antic, avui ple de locals amb la persiana baixada.

Gratacels a tocar de mar

Un dels projectes més polèmics a la ciutat és la construcció d’una torre de 26 plantes a la ronda Barceló, a tocar del mar. És l’emblema de la revifada que viu el món de la construcció a la ciutat, amb noves promocions arreu, en especial al front marítim. Pisos d’alt standing que l’economia de molts mataronins no es poden permetre, en una ciutat que pateix una crisi d’habitatge assequible. Hi ha més de 3.000 pisos buits, tot i que una part important dels mateixos han estat ocupats il·legalment.

Desenvolupament del front marítim i el Port de Mataró, noves promocions immobiliàries enfront de manca de pisos socials 

El nombre de pisos socials és massa reduït per a l’alta demanda que es viu en una ciutat. Tornant de nou al front marítim, el Port segueix necessitant d’un pla de remodelació que mai no es concreta.

Més facilitats per moure’s

Els candidats s’han de posicionar sobre projectes com la nova estació que l’actual govern municipal vol que Adif i Renfe creïn a tocar de l’actual, soterrada de cara a facilitar el pas entre la Ronda Barceló i el Port. El transport públic en direcció a Barcelona està del tot col·lapsat, amb viatgers dempeus a diari als autobusos exprés.cat i un servei de Rodalies que acumula molts problemes de fiabilitat.

Solucions per als problemes de mobilitat externa –connexió amb Barcelona- i interna –nova xarxa de Mataró Bus. 

També cal tenir en compte què passarà amb la concessió de l’autopista C-32, on mataronins i maresmencs porten més de 40 anys pagant peatge religiosament. Alhora, cal un debat sobre la mobilitat interna. El desplegament de la nova xarxa de Mataró Bus serà una de les qüestions més importants del proper mandat.

A voltes amb la seguretat

Si hi ha un tema que encén debats i discussions avui a Mataró és el de la seguretat. La sensació general, que no sempre es reflecteix en dades, és que els fets delictius han crescut a barris com Rocafonda o Cerdanyola, on els veïns estan farts de l’incivisme, les baralles i problemes com el tràfic de drogues. Des del consistori s’hi intenta posar solució, per una banda, amb reforços policials que incloguin més patrulles a peu de carrer, i per l’altra, amb projectes socials i urbanístics que millorin les condicions de vida d’aquestes zones.

Problemes de seguretat a barris com Rocafonda i Cerdanyola, efectes de l’incivisme i gestió de la convivència

Però la manca d’efectius policials, especialment de Mossos d’Esquadra, i de recursos econòmics suficients per fer tot el que caldria a l’hora de recosir aquests barris especialment degradats, així com la complexitat dels fenòmens que s’intenten combatre (les ocupacions il·legals de pisos, per exemple) fan que no es percebin millores significatives. La qüestió de la seguretat atreu molts eslògans fàcils i cridaners que amaguen solucions difícils i sempre a llarg termini. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive