Carme Polvillo, a la plaça Fiveller. Foto: R. Gallofré
Carme Polvillo, a la plaça Fiveller. Foto: R. Gallofré

Carme Polvillo (CUP): disposada a desobeir i a assumir la repressió

La candidata dels cupaires té clar que els avenços socials que necessiten els mataronins s’aconsegueixen lluitant al carrer i anant en contra de “lleis injustes”

Carme Polvillo va néixer fa 54 anys al carrer Quintana, a tocar de la plaça Fiveller, i hi va viure fins als 14 anys. D’aquell món de la seva infantesa avui ja no en queda gaire rastre, ni arquitectònic ni, sobretot, social. La plaça Fivaller era un descampat enorme convertit en camp de joc i aventures per a nenes i nens, on de tant en tant s’hi instal·lava un circ. “Era un modus vivendi molt diferent, el lleure organitzat no existia i els infants passàvem el dia als carrers, sense cap control. Avui se’m posarien els pels de punta si passés això amb els meus fills!” bromeja Polvillo. La candidata de la CUP a l’Ajuntament de Mataró recorda l’estreta relació de veïnatge, on tothom estenia la mà quan calia.  “Quan jo era un nadó sovint la veïna Maria em cuidava, i a la meva germana era la Florinda qui ho feia. I molta de la meva roba era d’una veïna que tenia una filla més gran i ens la donava quan li quedava petita”. Eren temps on moltes famílies anaven justes de recursos, com la de la pròpia Polvillo; la seva àvia va perdre el marit, soldat republicà, a la Guerra Civil. “Viuda de roig”, una etiqueta que llavors et marcava. “Estudiava a La Coma, on hi havia un gran retrat de Franco, i un dia una monja, assenyalant-lo, va dir ens va “salvar de rojos i separatistes”. Vaig tornar a casa plorant perquè m’havien dit que el meu avi era un assassí”, recorda Polvillo. 

Amb una infantesa com aquesta, sembla difícil que Polvillo no acabés adquirint compromís polític. Però, segons ella, ningú és aliè a aquest món. “Tots en fem, de política, quan critiquem que els carrers estan bruts, quan et relaciones amb els veïns, quan et queixes perquè les cues al CAP són eternes...”. Ella s’hi va introduir a través de l’AMPA de l’escola Rocafonda i com a representant de les associacions de famílies a l’IME. Va passar per ERC, però ha estat a la CUP des dels inicis del projecte polític a Mataró. A les eleccions de 2015 va ser la número 2 darrere de Juli Cuéllar i ara s’han intercanviat les posicions. “Qualsevol militant o simpatitzant pot estar al capdavant d’un projecte com la CUP que no és personal, sinó d’un col·lectiu. Amb un peu al carrer i l’altre a la institució”, afirma. D’aquí a quatre anys ni ella ni Cuéllar repetiran, ja que els estatuts del partit  marquen que no poden estar més de dos mandats a l’Ajuntament. 
D’aquests darrers quatre anys, Polvillo lamenta que el PSC ha deixat la ciutat “igual o fins i tot pitjor”, amb problemes que s’han incrementat com ara “el drama de l’emergència habitacional”. La número 1 de la CUP afirma que el govern s’ha passat el mandat “marejant la perdiu amb diagnòstics, consultores i plans com el Mataró 20/22 megalòmans però sense concrecions ni partides pressupostàries assignades”.

“Les lleis de Madrid no faran que la nostra ciutadania passi gana quan els bancs cada dia viuen millor”

Per al seu partit, la prioritat han de ser “els serveis a les persones més vulnerables, i destinar recursos a polítiques socials i a la cobertura de les necessitats bàsiques”. Per aconseguir-ho, proposen mesures com ara flexibilitzar el retorn del deute municipal, quelcom que des del govern sempre han dit que és il·legal i impossible. “Les lleis de Madrid no faran que la nostra ciutadania passi gana quan els bancs cada dia viuen millor”, assegura Polvillo, que acusa el govern socialista de “ser sempre obedient al govern espanyol i en canvi passar-se pel forro mandats del govern català com ara cedir espais per a l’1-O”. Constata que la CUP no té por a desobeir. “Què poden fer, empresonar-nos? Que ho facin. Has d’assumir que la repressió no t’aturarà. No és que hi vulgui anar pas, a la garjola, però millor jo que no els meus fills. Les millores socials s’aconsegueixen lluitant al carrer, no pas esperant a que el legislador ho faci”. Malgrat que als ajuntaments els manquen instruments i recursos, des de la formació independentista constaten que els municipis són molt importants per “desbordar la realitat d’un sistema tan injust”. “No volem fer com els altres que es conformen en gestionar les rampoines i les engrunes”, diu Polvillo. 

Carme Polvillo CUP 1

Sovint es titlla la CUP d’antisistema o d’excessivament idealistes a l’hora de fer propostes en realitat inaplicables. Però Polvillo defensa que hi ha hagut idees presentades pel partit que la ciutat i els seus governs s’han fet seves, com ara l’abonament local de transport, els pressupostos participatius, la compra d’habitatge per tempteig i retracte, la municipalització de serveis públics... “Aquestes idees acaben sent aplicables si hi ha valentia, ganes i voluntat política. Des de la CUP hem aportat optimisme, som la prova que una altra manera de fer política és possible”, constata. 

El partit es mostra del tot contrari a l’ampliació del Mataró Parc i aposta per enfortir el comerç local i de proximitat. Entre les seves propostes estrella hi figura una reconfiguració de la mobilitat local amb una nova xarxa de Mataró Bus i una estació d’autobusos. I centren la seva mirada en el problema de l’accés a l’habitatge. “L’alcalde ha d’estar intentant aturar tots els desnonaments, i anant a exigir a les entitats bancàries que cedeixin els pisos buits a lloguer social. Enlloc d’això, el que tenim avui es dedica a anar fent cafès pels barris”.


La candidata, en cinc preguntes

 Per què vols ser alcaldessa? 
- Ho vol la CUP per ser una opció transformadora, republicana, d’esquerres i feminista, altaveu de les lluites del carrer

 Què és el que més t’agrada de la ciutat?
- La xarxa de solidaritat entre el veïnatge

 I el que més et preocupa de Mataró?
- Els desnonaments i la dificultat d’accés a l’habitatge

 Quina serà la teva primera mesura com a alcalde?
- Penalitzar i sancionar els grans tenidors d’habitatges que no posen els seus pisos a lloguer.

 Amb qui no pactareu per formar govern?
- Amb ningú que formi part del bloc 155, incloent el PSC. I amb els Comuns, caldria parlar-ne primer.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive