La secció local d’ERC va organitzar diumenge dia 16 un acte d’homenatge a l’alcalde Josep Abril, en commemoració del 75è aniversari del seu afusellament. L’acte, que va tenir lloc al carrer que porta el seu nom, davant dels Jutjats, va reunir a la família de l’edil mataroní, als exalcaldes Joan Antoni Baron i Manuel Mas i al regidor de promoció econòmica, Miquel Rey.

La historiadora Margarida Colomer va fer una contextualització històrica per explicar el republicanisme a la ciutat de Mataró agafant com a emblema Josep Abril i Argemí. Posteriorment, el cap de llista d’ERC, Francesc Teixidó, va reclamar la importància de la  figura de l'alcalde Abril i reivindicar-ne el record que la ciutat li ha de continuar tenint. L'acte va acabar amb una ofrena floral acompanyada musicalment, amb salves d'honor a l'alcalde Josep Abril i Argemí, i amb el cant de l'Himne Nacional de Catalunya.

Afusellat al Camp de la Bota
Josep Abril va ser afusellat per les tropes franquistes el 16 de març de 1939. Representant dels ideals republicans, Abril va ser un dels fundadors d’ERC a Mataró, i la seu local del partit porta el seu nom. Abril va ser el primer alcalde de la ciutat de la Segona República, i va ser empresonat pels fets d’octubre de 1934. A finals de la Guerra Civil, va decidir no exiliar-se, però la repressió franquista va caure sobre ell. Detingut i empresonat al febrer, va ser executat al infame Camp de la Bota.

L’Ajuntament de Mataró el va nomenar fill adoptiu de la ciutat a títol pòstum, l’any 2012, a proposta d’ERC i del Grup d’Història del Casal.