La Policia Local de Mataró comença aquesta setmana una campanya informativa i disciplinària sobre els patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal. L'objectiu és donar a conèixer tota una sèrie de preceptes que ha comunicat la Direcció General de Trànsit vinculats a l'ús d'aquest tipus de vehicles. Cal tenir en compte que l’accidentalitat provocada pels patinets elèctrics ha anat creixent de manera exponencial amb la proliferació d’aquest vehicles. Així, durant el 2018 a Mataró es van produir 2 accidents amb patinets elèctrics implicats, mentre que durant 2019 (fins a la data) se n’han produït 26.

En els propers mesos el consistori aprovarà una normativa pròpia que prohibirà explícitament la circulació dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP) per les voreres i zones de vianants. Aquesta tipologia de vehicles hauran de circular pels carrils bici o per la calçada, preferentment en zones 30.

En concret, la campanya de la policia servirà per donar a conèixer els següents preceptes:

  • Els vehicles de mobilitat personal no poden circular per la vorera quan es posi en risc als vianants (no respectar una distància mínima d’un metre respecte dels vianants i les façanes dels edificis, o excedir una velocitat de 10 km/h).
  • Els conductors d'aquests patinets també poden ser sotmesos a proes d'alcoholèmia o detecció de consum de drogues (negar-s'hi pot comportar sanció d'entre 500 i 1.000 euros, mateixa sanció en cas de positiu)
  • No es pot portar passatgers (sanció de 100 euros)
  • Prohibit utilitzar telèfon mòbil (sanció de 200 euros)
  • Els conductors no poden utilitzar cascos o auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so ( 200 €)
  • És obligatori dur llum durant la conducció nocturna (200 euros).
  • Quan les infraccions siguin comeses per conductors menors d’edat els pares, tutors, acollidors o guardadors legals respondran solidàriament per la sanció.