cotxe elèctric tipus portada
cotxe elèctric tipus portada

Maresme-Barcelona: mobilitat amb restriccions i menys emissions

A partir de l’1 de gener de 2020 Barcelona activa la Zona de Baixes Emissions a les seves Rondes i imposa límits i restriccions als vehicles que hi poden circular. Així afecta la mesura als usuaris mataronins i als ciutadans de la comarca del Maresme.

Barcelona activa aquest proper 1 de gener la Zona de Baixes Emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona, una àrea que comprèn 95 km2 i que restringeix la circulació dels vehicles més contaminants. L’objectiu, protegir l’atmosfera i la salut de les persones. Les restriccions de circulació seran permanents i efectives de dilluns a divendres laborables des de les 7h fins a les 20h. La restricció afecta als vehicles que no tinguin l’etiqueta ambiental de la DGT Zero, Eco, C i B. Per tant, els vehicles de categoria M1 i motocicletes i ciclomotors (L) no hi podran accedir. Aquesta mesura afectarà a milers de mataronins i maresmencs que van a treballar amb vehicle privat a la capital catalana.

Per acotar-ho, tot i que es recomana consultar el cas de cada vehicle, això aglutina els cotxes de benzina anteriors a la norma Euro 3, habitualment matriculats abans del 2000; i els dièsel anteriors a la norma Euro 4, normalment matriculats abans del 2005. Totes les motocicletes i ciclomotors sense distintiu que es corresponen als anteriors a norma Euro 2.

Pels vehicles professionals com furgonetes, camions, autocars i autobusos, s’estableix una moratòria d’un any encara que no compleixin amb el distintiu ambiental de la DGT de tal manera que l’1 de gener de 2021 es prohibirà la circulació dins de la ZBE Rondes de Barcelona a furgonetes (N1), camions (N2 i N3) i autobusos (M2 i M3) que no tinguin l’etiqueta. Es correspon als que estan matriculats abans de 2005.

Les sancions previstes per a l’incompliment de la normativa es troben a partir de 100 euros en funció de si la multes és lleu, greu o molt greu. Si hi ha reincidència, les sancions es poden incrementar un 30% respecte el mínim. L’Ajuntament establirà un període d’adaptació a la normativa de tres mesos: de gener fins abril.

Tot plegat, un pla que té el medi ambient com a gran beneficiat, però que suposa un canvi rellevant en termes de mobilitat tant privada com pública amb diversos fronts oberts.

Per què es prenen aquestes mesures?

cotxe contaminant

El principal motiu és l’alta contaminació atmosfèrica, que repercuteix en la salut dels ciutadans de l’àrea metropolitana. L’Agència Europea del Medi Ambient va assenyalar que aquesta era la responsable directa de més de 500.000 morts prematures a l’any a Europa. En aquest sentit, la mesura es pren perquè els municipis de l’àrea metropolitana estan a uns nivells de contaminació que excedeixen els llindars màxims establerts per la Unió Europea i l’OMS. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, el transport influeix en més del 50% en aquesta contaminació atmosfèrica.

Excepcions a la norma

bombers
Hi ha diverses excepcions que es reparteixen en cinc categories. Els vehicles dedicats al transport amb mobilitat reduïda estan exempts; també els vehicles de serveis mèdics, funeraris, protecció civil, bombers, policia i cossos i forces de seguretat de l’Estat; vehicles estrangers que compleixin els requisits tecnològics d’accés a la ZBE i dos tipus d’autoritzacions:  les d’activitats temporals, que afecta a tot tipus de vehicles de serveis singulars com vehicles amb autorització dels ajuntaments per activitats concretes (obres, ocupació de la via...) i autoritzacions diàries que afecten a tot tipus de vehicles que necessitin accés esporàdic i que en podran demanar deu al llarg de tot l’any. 

Si es tracta d’un cas d’urgència, l’autorització diària es podrà demanar durant els tres dies següents a la circulació del vehicle, pel que es podrà reclamar la sanció presentant el justificant de la urgència mèdica i la confirmació de l’autorització diària.

Les alternatives a l'ús del vehicle privat

targeta T Verda
El govern d’Ada Colau també ha presentat les alternatives per “moure’s sense fum” a l’àrea metropolitana. Una d’elles és la T-verda, un títol de transport gratuït durant tres anys que es pot aconseguir si es dona de baixa i es desballesta un vehicle sens etiqueta ambiental. La T-aire, pensada per a dos viatges exclusius per a dies amb contaminació elevada i de més restriccions, vàlida fins a sis zones i, naturalment, tot l’enllaç de transport públic conformat per la xarxa de bus metropolità, el metro, el tram, rodalies i la xarxa pedalable metropolitana.  També s’han establert aparcaments d’intercanvi metropolitans, basats en aparcar el vehicle en aparcaments controlats a la perifèria per poder accedir al centre en transport públic.

Transport públic amb noves tarifes

bus a barcelona

El transport públic des de la comarca fins a Barcelona canvia tarifes per al 2020. Els usuaris de la targeta T-10 i els que fan servir bitllets senzills veuen un encariment notable, que en el primer cas puja més d’un 10% fins als 30,50 euros i en el segon, puja un 9,75% fins als 4,50 euros. D’altra banda, l’usuari habitual tindrà accés a la nova T-usual, que ofereix 30 dies de viatges il·limitats i que supleix la T-50/30 i la T-mes. Aquesta té un cost de 75,60 euros, lluny dels prop de 100 euros de les targetes a les que supleix. ATM va anunciar, després de les queixes, que crearia una T-familiar amb 8 viatges multipersonal, en resposta a les crítiques rebudes perquè la nova T-10 era d’ús personal. 

Un dels reclams més habituals des de la capital del Maresme és convertir la ciutat en Zona 2 per poder abaratir així la connexió en tren i autobús a Barcelona. Amb les tarifes que entraran en vigència aquest 2020, la nova T-usual s’abaratiria gairebé 22 euros i la T-casual, més de 8 euros. De moment, però, Mataró no se n’ha ensortit, ja que la petició és recurrent des de principis de 2019.

R1: rodalies, al límit del col·lapse

rodalies tren
Un estudi del RACC alerta del que pot suposar aquests canvis per l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions en el transport públic del Maresme. Els càlculs de l’informe indiquen que unes 9.000 persones es poden afegir en hora punta a la xarxa de transport que ja es troba a l límit de la seva capacitat. Això significa que cal impulsar un pla d’emergència per incrementar les freqüències i capacitat dels trens de rodalies, ja que la R1 maresmenca supera el 100% d’ocupació entre les 7.30 i les 9.30h del matí.

I el rescat de la C-32?

peatge c32
A l’aire queda una pregunta per a l’usuari del transport privat, i és què passa amb el rescat de la C-32. L’autopista que connecta amb Barcelona acaba la concessió, per fi, el 2021 després d’eternes pròrrogues, però durant el 2019 no s’han conegut més detalls de quin pla té el govern per aquesta via. Des de 2017 es parla del model de vinyeta, una espècie de tarifa plana per circular durant un període determinat pagat a mode d’impost, però no s’ha precisat més enllà d’això. Mentrestant, el preu de l’autopista ha tornat a pujar de cost a Vilassar de Dalt.

 

 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive