La ciutadania de Mataró ha respost massivament a la concentració de condemna contra la violació que una veïna de la ciutat va patir el passat 28 de desembre en un camí a tocar de l'estació de Sant Andreu de Llavaneres. Prop de mig miler de persones convocades per l'associació Teixit de Dones s'ha reunit davant l'Ajuntament per mostrar la seva solidaritat a la víctima i el rebuig a l'agressió. En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat, David Bote, veu necessari un "canvi social" per poder eradicar la violència masclista i la construcció d'un món igualitari. Aquest dijous es compleixen dues setmanes dels fets i, ara per ara, encara no s'ha pogut detenir l'autor. Els Mossos d'Esquadra disposen d'un retrat robot del sospitós.

L'home que busquen és un noi jove, d'entre 30 i 35 anys, no massa alt, moreno, amb el cabell arrissat i llavis gruixuts. Segons la fitxa de què disposa la policia, i a la que ha tingut accés l'ACN, es tractaria d'un home estranger que el dia dels fets vestia un xandall fosc i una dessuadora amb caputxa. El retrat robot és a totes les comissaries de la zona.

Des de Teixit de Dones, l'entitat organitzadora de la concentració d'aquest dijous, demanen que l'actuació d'aquest home no es quedi sense resposta i asseguren compartir el dolor de la víctima alhora que clamen contra l'eradicació de la violència masclista. La portaveu de l'entitat, Anna Garcia, diu "prou" a aquest tipus de fets i lamenta que encara no hagin pogut "agafar" el violador.

En aquest sentit, també des del moviment veïnal, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró, Juan Sánchez, diu que no pot passar "ni un segon" sense que es conegui que hi ha "un monstre lliure" que ha violat una dona i "ha estat apunt de matar-la". L'agressor, a més de violar la dona, la va colpejar violentament fins a desfigurar-li el rostre.

L'alcalde de la ciutat, David Bote, ha tornat a reiterar el "màxim suport" a la víctima i celebra que més enllà de les institucions la ciutadania demostri que "està amb ella" en aquests moments. Bote rebutja qualsevol tipus de violència, més enllà dels "terribles" fets de Llavaneres i fa una crida al treball conjunt de tots els agents implicats en lla lluita contra la violència de gènere per prevenir aquests casos.

Com recitaven molts dels cartells que lluïen alguns veïns concentrats a la Riera, Bote ha recordat que la violència vers la dona és una vulneració dels drets humans que suposa un "impediment" per garantir la convivència. L'alcalde afirma que només amb una ciutadania "implicada" a tots els efectes es podrà eliminar la xacra de la violència de gènere.

Llavaneres també es personarà com a acusació

D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, on van passar els fets, ha anunciat que es personarà a la causa contra el violador, quan se'l pugui detenir, de la mateixa manera que ho farà l'Ajutnament de Mataró. L'alcalde llavanerenc, Nani Mora, que era present a la concentració, ha assegurat que el municipi està "al costat de la víctima" i li ha traslladat el seu "escalf i suport".

DSCF0368