L'AMPA de l'Àngela Bransuela denuncia que la transició de l'escola mataronina a Institut Escola "està fracassant". En una carta enviada a Serveis Territorials d'Educació, les famílies denuncien que l'assignació de recursos cap a l'escola són "insuficients" i que no es disposen de mitjans adicionals per atendre les nvoes necessitats del centre. Des d'aquest curs que és a punt d'acabar l'Àngela Bransuela és un dels dos instituts-escola públics de la ciutat, és a dir, de 3 a 16 anys, incorporant educació infantil, primària i secundària obligatòria en un sol centre. Un canvi que segons les famílis no s'està fent de la manera adequada. 

Des de l'AMPA lamenten que la Generalitat "penalitza" centres com Àngela Bransuela amb l'excusa que es troben amb entorns de barris vulnerables. "Considerem que no hi ha una voluntat manifesta de transformar i canviar la situació; sinó que entenem una estratègia de concentrar les famílies i alumnat amb més dificultats i amb major complexitats per tal que no afecti a d’altres entorns escolars més normalitzats d’altres zones de la ciutat", constaten en la carta. 

Les famílies exigeixen una assignació des recursos i eines per a continuar treballant l’educació dels seus fills i filles, i una major aposta per afavorir la integració de les famílies nouvingudes. També reclamen els mitjans humans de docents i professionals necessaris per a treballar com cal la situació dels alumnes més complicats, els alumnes de SIEI i poder continuar amb els plans docents amb la resta dels alumnes que formen els grups. "Exigim el personal docent que pertoca i trencar el greuge amb d’altres escoles públiques ja siguin normalitzades o de màxima complexitat. Si el projecte Institut Escola ha de ser a precari, hi renunciem en aquest mateix moment", constaten. Des de l'AMPA també volen que s'eviti la supressió de l’aula de música i de l’aula d’anglès, eliminades de cara a poder ubicar nous grups, així com la no construcció d’un model en el vestíbul del primer pis convertint espais comuns de pas diàfans en aules. 

Problemes en l'elecció d'institut

A tot això s'hi suma la polèmica per la situació que viuen els alumnes que actualment cursen sisè a l'Àngela Bransuela i també al Mar Mediterrània i que han de donar el salt a l'ESO el curs vinent. Tots ells tenen garantida plaça a aquests mateixos centres en cas que vulguin continuar-hi, però no poden optar a la resta d’instituts del municipi en igualtat de condicions que els alumnes procedents de qualsevol altra escola pública de Mataró. La prioritat que tenen per seguir al seu centre actual va en detriment seu si volen anar a qualsevol altre institut, el mateix que els passa als alumnes de primària d’escoles concertades que ofereixen secundària al mateix centre. Aquesta situació, a parer de les famílies afectades, és injusta. “Considerem que han sigut lesionats els nostres drets d’elecció de centre tot just enmig del procés de preinscripció”, constaten