CCOO i UGT, sindicats majoritaris al país, van presentar la setmana passada a Mataró, coincidint amb l'1 de Maig, les seves principals reivindicacions vinculades a la situació dels treballadors i treballadores durant l'estat d'alarma pel coronavirus. Els sindicats van reclamar el reconeixement social, salarial i laboral que requereixen els centenars de milers de persones que estan treballant al llarg d’aquest confinament per garantir els serveis bàsics. I també van exigir mesures per protegir els treballadors que es reincorporen a l'activitat en ple desescalament. 

En la roda de premsa, Comissions i UGT van recalcar que cal reforçar mesures preventives a les empreses de serveis essencials i en aquelles on gradualment es reprengui l’activitat. Segons les fases del desescalament, a partir del proper 11 de maig moltes empreses i serveis podran retornar a l'activitat i per tant molts treballadors s'han de reincorporar a la feina. Molts altres, però, no han pogut fer el confinament ja que treballen en serveis bàsics que s'han mantingut actius. 

WhatsApp Image 2020 04 28 at 12.58.45 (1)

Per això, els sindicats reclamen mesures per a la suficiència i dignitat dels serveis sanitaris públics, sociosanitaris i residencials perquè puguin fer front a les emergències de cada dia. També consideren urgent establir prestacions i rendes socials per garantir els ingressos a totes les treballadores i treballadors, també del treball autònom. En la mateixa línia, demanen ajuts perquè els empleats puguin fer-se càrrec de filles i fills mentre els serveis educatius estiguin tancats.

Altres mesures que reclamen són protegir les dones que es troben en risc per una situació de violència masclista; prestacions per a les treballadores i treballadores de la llar; o flexibilització urgent dels procediments de regularització de les persones immigrades.