Preparació prèvia

Tots els experts, com ara l’Agència Catalana del Consum (que depèn de la Generalitat) o associacions privades com ara l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomanen no llençar-se a comprar a cegues. És a dir, primer cal elaborar una llista d’allò que es necessita realment, i dictaminar quin és el pressupost disponible. És important moure’s dins d’uns marges preestablerts com a marc per decidir si un producte ofertat és realment una bona oportunitat pel nostre cas particular.

Comparació de productes

És important que, abans de comprar un producte, s’hagi comparat prèviament amb el preu que s’ofereix a altres establiments. Una rebaixa substancial respecte al preu original pot implicar que aquest, en el seu moment, estigués massa inflat pel comerç en qüestió i per això no hagués trobat sortida. 

Es pot fer la devolució?

L’OCU avisa que, encara que sigui una promoció, les garanties del producte han de ser la mateixa que en una compra normal. Les botigues estan obligades a tornar els diners només quan el producte adquirit té algun defecte e fàbrica. Si no és així, no hi ha cap altra obligació, tot i que molts establiments ofereixen l’opció de retornar el producte a canvi d’un val pel mateix preu per gastar a la mateixa botiga.

A on comprar?

A les grans cadenes i marques els resulta molt més senzill que al petit comerç realitzar ofertes més atractives dels seus productes, i sovint pel Black Friday aconsegueixen campanyes més agressives i impactants que no pas les que pot oferir la botiga de la cantonada. El suport al comerç de proximitat, el qual es vol preservar de cara a seguir dotant de vida els centres urbans com els de Mataró –en perill de desertització- es pot demostrar especialment com a clients en unes jornades com els Black Friday.

Els drets com a consumidor

Els productes rebaixats han de tenir la mateixa qualitat que sempre: no està permès vendre’n de defectuosos, amb descompte o sense. El preu rebaixat sempre ha d’aparèixer en l’etiqueta acompanyat, sempre, del preu original. Si s’apliquen condicions especials durant la campanya de Black Friday, com ara que no es pot pagar amb targeta o que hi ha canvis respecte a la política habitual de devolucions, la botiga ho ha d’especificar de forma clara i visible per als clients. 

Avançar les compres nadalenques?

Un sí amb matisos. El Black Friday pot servir per trobar alguns productes que es tenien pensats regalar per Nadal a un preu més assequible, però en general queden fora d’ofertes i promocions els elements catalogats com a estrelles de la campanya nadalenca de l’any, ja que sovint s’aposta per fer descomptes en productes que no són novetats. Malgrat tot, un dels grans atractius del Black Friday respecte a les rebaixes tradicionals d’hivern és que són abans de Nadal, i molts comerciants han notat que l’augment de vendes d’aquests dies té repercussions clares en forma de baixada a la campanya nadalenca de desembre. 

Les compres online

L’Agència Catalana del Consum té una sèrie de recomanacions clares per encarar el Black Friday online. Cal escollir comerços electrònics de confiança, que tinguin dades de contacte i adreça física, que es pugui contrastar amb opinions d’altres usuaris de la xarxa, i que informi correctament de les condicions, com ara les modalitats de pagament i d’enviament disponibles. Pel que fa als sistemes de devolució, en les compres per Internet sempre es disposa de 14 dies per retornar el producte si no se n’està convençut.