La riera de Canet de Mar s'ha omplert de gom a gom aquest dilluns per condemnar l'agressió sexual que dos menors no acompanyats (MENA) tutelats per la Generalitat van protagonitzar la matinada de dissabte, quan van atacar una dona després de les barraques de Festa Major. Més de mig miler de persones han mostrat el seu suport a la víctima i han condemnat qualsevol tipus d'agressió masclista, vingui d'on vingui. En aquest sentit, col·lectius feministes han demanat desvincular l'agressió dels menors tutelats. "Són agressions masclistes, que venen d'arreu, de qualsevol persona i nacionalitat. No és necessari barrejar-ho. Si no fossin menors tutelats no es faria referència a detalls de la seva vida", ha explicat una de les portaveus de l'entitat Madràgora de Canet, Anna Sànchez.

En aquest sentit, Sànchez assegura que durant la Festa Major de Canet de Mar, el passat cap de setmana, hi ha hagut altres incidents i "agressions en major o menor mesura" que s'han registrat a través del 'punt lila' instal·lat al municipi, però que només el cas dels menors tutelats s'ha mediatitzat. Aquestes situacions, explica, es donen "cada dia arreu" i "no només a les festes majors, no només de nit i no només a Canet de Mar". Anna Sànchez assegura que els menors tutelats, com a col·lectiu, "no són culpables de res" i que són els agressors els que han de respondre dels seus fets.

foto 3522554

"No volem parlar de racisme ni d'antiracisme", assegura aquesta portaveu. Durant l'acte, tres entitats han llegit tres manifestos en aquest sentit. La pròpia entitat Mandràgora denuncien que "el masclisme i LGTBIfòbia que hi ha a la societat encara impera de manera que les festes majors no han estat lliures de violències". També ha participat de l'acte la Comunitat Feminista de Calella, on també hi ha un centre de menors tutelats que ha generat polèmica al municipi veí. Des del col·lectiu han ofert suport a la víctima de l'agressió, una dona de 47 anys, i han condemnat tot tipus de violències masclistes. 

Ha tancat l'acte Canet Acull, l'entitat que vetlla per la integració dels menors tutelats al municipi i que ha demanat no estigmatitzar tot un col·lectiu pels fets delinqüencials d'alguns dels seus membres i ha posat l'exemple de "policies o capellans" a l'hora de demanar respecte pel conjunt del col·lectiu.