Tractar la miopia (i altres problemes de la vista) sense cirurgia és possible
Tractar la miopia (i altres problemes de la vista) sense cirurgia és possible

Contingut Expert

Tractar la miopia (i altres problemes de la vista) sense cirurgia és possible

L'ortoqueratologia nocturna és una alternativa no invasiva per corregir miopia, hipermetropia i astigmatisme.

L'ortoqueratologia nocturna és una alternativa contactològica per a la compensació refractiva. Es tracta d’un tècnica no invasiva i reversible per corregir miopia, hipermetropia i astigmatisme mitjançant una lent de contacte d’us nocturn. És la solució ideal per a aquells que no volen dependre d'ulleres ni lents de contacte durant el dia i poder realitzar qualsevol tipus d’activitat sense necessitat de correcció òptica, esport, platja, etc. En els darrers anys ha esdevingut una alternativa a la cirurgia refractiva especialment òptima per a pacients que pateixen de sequedat ocular.

El tractament s’aplica durant la fase de la son, produint una reducció o eliminació diòptrica temporal de l’error refractiu fent ús de les lents de doble geometria inversa. Com qualsevol a altre tècnica contalològica requereix l’expertesa d’un professional format i especialitzat en aquest camp. És una de les tècniques que apliquen a COEM en el seu departament de contactologia.

Qui pot accedir a aquesta tècnica?

En principi qualsevol persona de 12 a 50 anys, sense necessitat que la seva graduació sigui estable, serà candidat sempre i quan no pateixi de cap patologia corneal. Són lents aptes per a l’edat infantil i el seu ús s’ha incrementat durant els darrers anys, ja que poden ajudar a controlar la progressió de la miopia. Sent, en aquest cas, els nens els més beneficiats d’aquest tractament i ja que s'afavoreix l’intent d’evitar futures patologies oculars relacionades amb l’alta miopia. També està pensat per pacients amb miopia moderada i/o pacients que vulguin corregir la seva refracció de forma temporal.

En què consisteix?

Consisteix en la correcció temporal de les diòptries oculars a través d’un moldeig corneal que es fa utilitzant les lents de contacte mentre es dorm. Durant el dia el pacient pot veure be sense ulleres ni lents de contacte.

Quin tipus de lents s'utilitza en l'ortoqueratologia 

 • Les lents que s’utilitzen en l'ortoqueratologia  son semi-rígides, ja que tenen unes característiques que permeten moldejar la còrnia de manera reversible. Permeten corregir miopia, hipermetropia i astigmatisme.
 • Hi ha diferents dissenys d'ortoqueratologia que ens permeten tracta defectes refractius petits i moderats.
 • Les lents de contacte estan fetes de materials perfectament compatibles amb l’ull i especialment fabricades per poder-hi dormir.
 • Aquestes lents de contacte són totalment personalitzades per a cada ull per això cal una exploració amb probes diagnòstiques molt completa.
 • Es tracta d’una tècnica no invasiva i segura sempre i quan es faci un bon estudi per a l’ adaptació i tractament, i el pacient segueixi un bon manteniment de les lents i faci les revisions periòdiques com se li recomani.
ortoqueratología
ortoqueratologia
 

Què cal saber per a l'adaptació del tractament?

Abans de l’adaptació es realitzen una bateria de proves oculars entre les que hi ha: valorar l’estat refractiu de l’ull, topografies corneals, estat de la superfície ocular, qualitat i quantitat de llàgrima, etc. Totes elles serviran com a orientació per a la fabricació primera parella de lents de contacte a provar.

Es pot veure bé després de la primera prova?

L'ortoqueratologia és un tractament dinàmic i progressiu. Després de la primera nit la graduació ja haurà disminuït i la visió sense correcció ja serà superior a la visió sense correcció d’abans. Però caldran entre 3 i 10 dies perquè les lents aconsegueixin el seu màxim efecte i la visió sigui òptima i estable durant tot el dia.

Cal tenir alguna precaució?

Els especialistes indiquen quines són les condicions òptimes de les lents de contacte i marquen la pauta de revisions que cal fer periòdicament. L’incompliment de les pautes recomanades pot produir intoleràncies o la necessitat d’interrompre l’ús de les lents.

I si deixo de posar-me les lents?

En tractar-se d’un tractament temporal i reversible: si es deixen d’utilitzar les lents de contacte el moldeig fet desapareixerà el defecte refractiu o la graduació prèvia al tractament.

Cada quan es renoven les lents?

Per un ús correcte i segur cal renovar les lents de contacte cada any.

Avantatges de l'ortoqueratologia ​nocturna

 • No dependre de les ulleres ni les lentilles durant l’activitat diürna.
 • Alternativa a la cirurgia refractiva, tot i ser reversible.
 • Baixa incidència de sequedat ocular. Es tracta d’un bon sistema per aquells pacients usuaris de lentilles toves diürnes que presentin simptomatologia de sequedat ocular amb lents.

COEM, amb més de 25 anys d'experiència al camp de l'optometria comportamental, són especialistes en el camp de la visió per a totes les edats i treballen amb les tècniques més avançades.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive