El sorolls.
El sorolls.

Tot sobre la pèrdua d’audició induïda pel soroll

És una situació que es pot donar per una exposició prolongada de sons massa forts o davant sorolls molt elevats i de sobte.

La pèrdua d’audició induïda pel soroll és més habitual del que pot semblar, i és quelcom que cal vigilar i prevenir sempre que sigui possible. Per això, des d’Onacustica expliquen tots els detalls que cal saber sobre aquesta pèrdua i aquelles situacions que poden provocar contratemps importants de cada al futur.

La pèrdua auditiva per soroll es produeix per una exposició perllongada a sons massa forts o davant d'un soroll molt elevat i sobtat, com una explosió. Aquesta patologia es coneix també com a hipoacúsia per exposició al soroll. La causa d'aquesta pèrdua és el dany que pateixen les cèl·lules ciliades de l'oïda interna a causa dels alts decibels a què es veuen sotmeses. En conseqüència, la capacitat de les cèl·lules ciliades per captar i transmetre els sons al cervell es veu afectada.

Una exposició constant a sons per sobre dels 80 decibels, durant més de 8 hores al dia, pot portar a la pèrdua auditiva induïda pel soroll. Els sons massa elevats poden fer malbé part de l'oïda interna i si això passa, la pèrdua auditiva és per sempre.

iStock 981554658
 

Quins són els símptomes de la pèrdua d'audició induïda per soroll?

Si la pèrdua auditiva induïda està provocada per una explosió o per algun soroll similar, l'audició es perd bruscament i no es recupera. És el que es coneix com a “pèrdua auditiva sobtada”.

En aquests casos, l'afectat s'ha de posar en contacte amb un otorinolaringòleg perquè la valori com més aviat millor.Quan la pèrdua auditiva induïda per soroll es desenvolupa gradualment per l'exposició a sons molt intensos durant períodes de temps perllongats, tant en entorns laborals com de lleure, pot passar més inadvertida.

Els símptomes que ens han d’alertar són:

 • Dificultats per comprendre les persones que estan al voltant, perquè se senten baixet, com si estiguessin murmurant.
 • Problemes per sentir especialment les veus femenines i/o infantils.
 • Major esforç auditiu per escoltar en reunions i trobades socials.
 • Dificultat per entendre el que es diu en ambients sorollosos com a restaurants.
 • Elevar en excés el volum de la televisió, la ràdio o la veu, arribant fins i tot a cridar.
 • Quan apareixen tinnitus.
 • Si se sent dolor a les orelles en exposar-se a nivells alts de soroll.

Si tens algun símptoma d’aquests, posa’t en contacte amb especialistes com Onacustica

iStock 962534932
 

A qui pot afectar la pèrdua auditiva induïda pel soroll?

Qualsevol persona, independentment de la seva edat o condicions físiques, si s'exposa a sons forts durant un temps perllongat o es veu sotmesa a un soroll ensordidor inesperat, és susceptible de presentar una pèrdua auditiva induïda per soroll.

Les persones que pel seu treball es veuen sotmeses a llargues jornades laborals en què predomina l'ús màquines amb alts nivells de soroll són un dels col·lectius amb més índex de risc per desenvolupar aquesta afecció, especialment si no utilitzen protecció auditiva adequada.

Es pot revertir aquesta pèrdua?

No, la pèrdua auditiva induïda és irreversible. L'exposició al soroll deteriora les cèl·lules ciliades de l'oïda interna i, avui dia, aquest dany és permanent. És fonamental recordar que les lesions auditives no tenen lloc un dia per l'altre, sinó que solen ser acumulatives. Per preservar l'audició, cal posar el focus a la intensitat del volum i al temps d'exposició.

Com es tracta la pèrdua auditiva induïda per soroll?

La pèrdua d'audició induïda per soroll es tracta amb l'adaptació d'audiòfons o, si la pèrdua auditiva és de tipus sever, amb implants coclears.

Quines són les conseqüències de la pèrdua auditiva induïda per soroll?

Com passa amb qualsevol altre tipus de pèrdua d'audició o hipoacúsia, la pèrdua auditiva induïda per soroll pot suposar seriosos efectes negatius en la qualitat de vida de qui la pateix. A les persones que presenten pèrdua auditiva induïda per soroll els sol costar molta feina seguir les converses en reunions grupals o en llocs sorollosos i poden tenir dificultats per comunicar-se amb els seus familiars o companys de feina. La conseqüència més immediata pot ser que tendeixin a evitar les trobades socials i que perdin el contacte amb altres persones.

Per tant, i per minimitzar el possible impacte, si se sospita d'una possible pèrdua d'audició induïda per soroll, és recomanable fer una prova auditiva per part d'un especialista en audició (audiòleg) com més aviat millor.

Comentaris (1)

Shark Fa 20 dies
Catalunya has very high noise level, from an incompetent council building main roads near blocks of flats, roundabouts close to blocks of flats, motor bikes with illegal exhausts, barking dogs at night and days, large trucks and delivery vans,,,,,, Mataro commercial centre, is very unhealthy caused by noise due to poor design.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive