L'atenció primària acumula cues i no pot atendre tot el que atenia, en alguns casos
L'atenció primària acumula cues i no pot atendre tot el que atenia, en alguns casos

Les visites presencials a l'Atenció Primària passen del 75% al 50%

L’Observatori de Medicina de Família del Maresme presenta, dijous 20 en una jornada a Cabrils, les darreres dades sobre tipus de visita i estat anímic dels professionals que treballen a l’Atenció Primària.

L'Observatori de Medicina de Família del Maresme ha presentat les últimes dades sobre les dinàmiques de les visites i l'estat emocional dels professionals que treballen en l'Atenció Primària. Aquestes dades, que s'explicaran en detall durant el proper dijous 20 d'abril en una jornada a Cabrils, ha comptat amb la participació de 1.072 professionals i ha analitzat 1.551 jornades assistencials, detallant l'activitat de 46.000 visites mèdiques. L'informe permet observar les diferències en la forma de treballar abans i després de la pandèmia, incloent aspectes com el tipus de visita, els motius de consulta, la complexitat assistencial, la resiliència i el desgast del professional.

Entre les dades més rellevants del període 2017-2022, destaca el canvi en la modalitat de les visites. La visita presencial ha disminuït del 75% al 50% del total, mentre que les visites telefòniques van arribar al 35% el 2021. Les e-consultes es mantenen sobre un 10% des de 2021, i l'activitat administrativa no presencial es manté estable des de 2019 amb gairebé un 20% del total de les visites. El percentatge de visites complexes, que no permeten resoldre ràpid i fàcil la demanda del pacient, ha estat al voltant del 35% del total de les visites, amb la complexitat clínica representant prop del 50%.

Treballadors cremats: l'estat del 'burnout' a l'atenció primària

En relació amb el burnout mèdic greu, aquest va augmentar des d'un 6,4% el 2017 fins a un màxim del 58,3% als 6 mesos de l'inici de la pandèmia. Des de llavors, el burnout ha disminuït, situant-se en un 19,5% al maig de 2022.

Comparant el burnout dels metges amb la resta de col·lectius que treballen en l'Atenció Primària, el personal administratiu és el que més pateix burnout al 2022, amb un 21,7%, seguit de medicina amb un 19,5% i infermeria amb un 16,09%. Des de la pandèmia, el col·lectiu amb més despersonalització és el personal administratiu, mentre que els metges són els que es troben més esgotats emocionalment.

Juancho Montero, metge de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i membre de l'Observatori de Medicina de Família del Maresme, assenyala que la resiliència i el burnout mèdic són inversament proporcional i que els metges més resilients practiquen més esport amb regularitat i tenir fills disminueix significativament la presència de burnout.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive