Els vertígens són un trastorn que moltes persones han experimentat almenys una vegada a la seva vida. Aquest problema, que té el seu origen a l'orella interna i afecta l'equilibri, és sorprenentment comú i pot ser molt incapacitant per a qui ho pateix.
És important destacar que els vertígens no són iguals que el mareig, tot i que comparteixen alguns símptomes. Tant els vertígens com el mareig tenen un impacte en l'equilibri, i les persones que els pateixen solen sentir una sensació de moviment que no correspon a la realitat. En el cas del mareig, això pot provocar sensacions desagradables com buidor al cap, inseguretat, inestabilitat i, en casos més greus, fins i tot por arribar a un desmaiat imminent.
Els vertígens, segons dades de la Societat Espanyola de Medicina Interna, han afectat o afectaran fins al 80% de la població espanyola en algun moment de les seves vides. Aquest trastorn es basa en una il·lusió del moviment, i amb l'ajuda del doctor Francisco Espelde de l'Hospital Universitari del Parc Taulí de Sabadell, explorarem les seves diferents facetes, les causes, els tipus que existeixen i com actuar quan es produeixen.
Quina és la causa dels vertígens? Es deuen a una alteració del sistema vestibular, situat a l'orella interna, amb el seu centre neurològic en el tronc cerebral. Es tracta d'un trastorn molt freqüent i es poden classificar de diferents maneres. Segons el doctor Espelde, una de les maneres de classificar-los es basa en la ubicació de la malaltia que els causa. Segons aquest criteri, es poden dividir en dos categories: perifèrics i centrals.
Els vertígens perifèrics són menys greus i es produeixen per afectacions al laberint i al nervi vestibular. En aquest grup s'inclouen els més comuns. Les persones amb vertígens perifèrics poden experimentar, a més dels símptomes habituals, pèrdua d'audició, xiulets desagradables, pressió i cert dolor a les oïdes.
D'altra banda, els vertígens centrals es produeixen per alteracions als mecanismes neurològics del mateix sistema vestibular. En general, la majoria dels vertígens afecten l'orella mitja. Malgrat ser molt incapacitants, tenen un millor pronòstic.
Els vertígens són una malaltia greu? Poden ser molt molestos i incapacitants per a la vida quotidiana, ja que solen durar diversos dies. Malgrat això, en la majoria dels casos són benvolenters i tendeixen a millorar amb el temps.
Pel que fa al diagnòstic, no calen exploracions sofisticades per confirmar que la sensació estranya de moviment que experimentem es deu a vertígens. Una visita al metge, amb algunes preguntes i proves a la consulta, sol ser suficient per arribar a una conclusió precisa.
En la gent gran, els vertígens solen provocar inestabilitat, mareig o desequilibri en la marxa. De fet, com explica el doctor Espelde, en l'edat avançada hi ha trastorns específics i freqüents amb manifestacions concretes. Un exemple és el vertigen posicional paroxístic benign, que es torna més freqüent a mesura que el pacient envellit.
Què fer quan es pateixen vertígens? El tractament farmacològic dels vertígens perifèrics encara és objecte de debat. No obstant això, es poden utilitzar medicaments com els antihistamínics per millorar els símptomes. Un cop sabem com es comporten, podem diagnosticar el que ens passa. Si la clínica no millora favorablement en dos o tres dies, és important consultar a un especialista.
Quan som conscients que estem patint una crisi de vertígen, l'especialista ens dona algunes claus. Primer, davant dels primers símptomes, hem d'asseure'ns immediatament en una habitació tranquil·la amb poca llum. En estar en posició horitzontal, no hem de fer canvis bruscos de posició sinó romandre tan immòbils com sigui possible.
El segon pas està relacionat amb si no podem arribar a estirar-nos: "Molta precaució en caminar. Les probabilitats de caure són elevades mentre dura una crisi de vertígen. Si és possible, demaneu a algú que us ajudi per no caure". Els moviments del cap han de ser molt lents i amb molta cura per no agreujar els símptomes. Quan els vertígens es manifesten, el repòs és fonamental.
Font: 20minutos.es/salud
Comentaris