Josep Mallolas, del clínic de Barcelona.
Notícies relacionades
Josep Mallolas, del clínic de Barcelona.

La verola del mico va en clar descens

El cap de la unitat de VIH del Clínic sobre la verola del mico: “La corba epidemiològica està clarament en descens”

El cap de la unitat de VIH-SIDA de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Mallolas, creu que la corba epidemiològica de la verola del mico està “clarament en descens”. Ho ha dit en una entrevista al podcast ‘Filling de sink’ de Catalan News, on també ha recordat que cal ser “prudents” després de diversos precedents en altres malalties, com per exemple la covid. Actualment el centre atén unes 1.500 persones amb relacions sexuals de risc que reben la profilaxis preexposició (PrEP) i que, segons Mallolas, si no ho fessin “s’infectarien”. En aquest sentit, tot i que la verola del mico no és una malaltia pròpiament de transmissió sexual, aquesta està sent una de les vies principals de contagi.

Mallolas recorda que “no cal tenir sexe” per tenir la verola del mico, però admet que aquelles persones que tenen un alt nombre de relacionals socials i sexuals tenen més possibilitats d’infectar-se. De fet, un dels col·lectius de més risc, assenyala, és el d’aquelles persones que fan servir drogues en el context de les relacionals sexuals – popularment conegut com ‘chemsex’ – les quals també tenen una elevada incidència pel que fa a les malalties de transmissió sexual.

De fet, el cap de la unitat reconeix que aquest fenomen és d’allò més “complex” i que té una transcendència que va més enllà de la verola del mico. “Les persones que fan servir drogues en aquest context poden desenvolupar problemes físics, psicològics, així com diverses infeccions”. “És un col·lectiu amb un alt risc de tenir verola del mico, no al revés”, afegeix.

Pel que fa a les mesures a prendre, Mallolas posa el focus en la prevenció, afirmant que des del 2018 els anàlisis de noves infeccions en persones que atenen a l’hospital ha anat disminuint de forma progressiva. “La PrEP ha ajudat a evitar entre un 40 i un 50% de les noves infeccions al nostre territori”, conclou.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive