Vacances a platges i llocs propers, una solució (foto: platja de Tamariu)
Vacances a platges i llocs propers, una solució (foto: platja de Tamariu)

Salva Fernández

Vacances a l'era del Covid-19: aprendre a gaudir-les (malgrat tot)

Mariana Martínez és psicòloga i terapeuta familiar i de parella al Gabinet Psicològic Mataró. Parlem amb ella per saber com afrontar les vacances improvisades.

Són unes vacances diferents per un món totalment diferent al que coneixíem. La pandèmia del Coronavirus ha canviat els nostres hàbits, i afecta també a les vacances. Com afrontem uns dies de descans després de mesos confinats? Què passa amb els més petits? I si no es pot planificar vacances lluny de casa, què? el 2020 ens està posant a prova, i un dels desafiaments que arriba ara és afrontar les vacances a l'era del Covid-19. Per això, parlem amb la psicòloga i terapeuta familiar, Mariana Martínez, del Gabinet Psicològic Mataró, sobre què ens trobarem aquestes properes setmanes.

"No podem tenir les vacances de l'estiu passat i estem enmig de restriccions, però hi ha moltes coses que encara podem fer", relata Martínez. Per ella, és important buscar "les petites coses" que ens poden ajudar a gaudir del descans. "El contacte amb la natura, activitats que es poden fer malgrat els protocols... Clar que no podem planificar a llarg termini com feiem abans, però ens hem d'acostumar a pensar d'avui per demà", afegeix.

Per la psicòloga, és el moment de "deixar fluir" les coses, i explorar la pròpia "creativitat, pensant què fer dia a dia; també soc terapeuta de parelles, i molts cops quan tenen problemes per sortir de la rutina, els animo a que agafin un pot buit i hi col·loquin per separat papers amb plans per fer, i que juguin a treure'ls i executar-los. Les famílies també es poden bloquejar, per això cal que aprofitem la fortuna que tenim d'estar a prop del mar i la muntanya al Maresme".

Lluny de la tecnologia
Martínez admet que estem en una era on la tecnologia mana i que amb el confinament s'ha accentuat, però cal evitar "la temptació de quedar-se a casa i tirar d'oci digital". "Fer vacances no és anar lluny o dormir fora de casa, és descansar, sortir de la rutina, i això és el que cal dur a terme amb plans improvisats i idees creatives", afegeix.

Com afecta als més petits
Els més petits "també pateixen estrès" perquè "són esponges que veuen com els pares estan més tensionats i tenen més problemes". Per això, i perquè "les vacances per ells ja són llargues de per sí", cal "insistir en la creativitat: una caixa de cartró, pintura i jugar és per ells un planazo encara que no agafin un avió per canviar de ciutat". De fet, la psicòloga aposta per "deixar enrere la creença que els diners són necessaris per gaudir de les vacances" i intentar "buscar nous escenaris, recuperar jocs de taula amagats i compartir moments amb els nens".

Gabinet Psicològic Mataró.
Mariana Martínez treballa al Gabinet Psicològic Mataró.
 

Per ella, alerta, és "normal" que estiguem incòmodes o fora de lloc perquè la situació és anòmala: "Estem acostumats a planificar i ens costa no saber com estaran les coses demà, i l'ansietat es relaciona amb la impossibilitat de contestar o predir què vindrà; el coronavirus ha vingut per dir-nos que no ho podem controlar tot, i és un toc d'atenció però també una reflexió interessant sobre que això també està bé, no cal tenir-ho tot previst". La fórmula és, simplement, gaudir dels petits moments i trencar la rutina amb plans d'un dia per l'altra. "Aquest any el recordarem per com ens hem adaptat", conclou.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive