Les persones grans que viuen a residències o assisteixen a centres de dia han estat un dels col·lectius més afectats per les restriccions aplicades per fer front a la Covid. Estan sent mesos molt difícils per als avis i àvies que han vist molt limitada la seva mobilitat, tant a l'hora de sortir dels centres com de rebre visites dels familiars i persones properes, com també per les dificultats de poder relacionar-se amb la resta de residents i amb el seu entorn. Davant d'això, la tecnologia pot ser un aliat clau per pal·liar part d'aquests problemes, tal i com ha posat en pràctica la Residència i Centre de Dia Mirador de Mataró. La seva aposta: ulleres 3D per oferir-los passeigs virtuals.
Les ulleres 3d beneficien la salut física i mental de les persones grans residents
El Mirador, centre ubicat a la urbanització de Can Quirze (el primer on es va posar la vacuna contra la Covid al Maresme), ha incorporat la realitat virtual al conjunt d’activitats que ofereix a les persones residents. Ho ha fet a través de les ulleres 3D d’OROI, una experiència immersiva que permet a les persones grans viatjar a altres entorns sense sortir de la residència Es tracta d'experiències que, per una banda, són molt entretingudes i els permet passar una bona estona sortint de la monotonia motivada per les actuals limitacions. Però, a més, són una eina que afavoreix l'estimulació cognitiva i el benestar emocional, aspectes clau per a la salut física i mental de les persones grans.
Tal i com expliquen des del Mirador, el 2020 "ha estat un any difícil, on hem hagut d’aprendre a viure de manera diferent les relacions amb els altres i amb el nostre entorn, i La tecnologia ha estat una gran aliada a l’hora d’oferir solucions de comunicació i entreteniment". Les ulleres 3D han demostrat que aporten múltiples beneficis per minimitzar el deteriorament cognitiu i millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en un centre residencial. L'aplicació ofereix múltiples vídeos amb una àmplia gamma de possibilitats adaptades als gustos i preferències de la persona. A través d'elles, les persones grans poden fer un tomb pel barri d’una ciutat que coneixen o voldrien visitar, fer un passeig en globus, anar a l’aquàrium o agafar un vaixell per veure les Illes Medes.
Els beneficis del sistema
- Anar a l'aquàrium, navegar en vaixell per les Illes Medes, fer un passeig en globus... les opcions són infinites
- En un moment de confinament i restriccions de mobilitat, els passeigs virtuals permeten trencar la monotonia
- A banda d'oferir entreteniment, també minimitzen el deteriorament cognitiu i ofereixen benestar emocional
- Les ulleres també ajuden a dsenvolupar la capacitat d'observació i estimulen la memòria i els records
"Quan m'he posat les ulleres, m'ha semblat que era directament allà i m'he oblidat de tot el demés"
Les persones residents gaudeixen d’una sensació similar a la que tindrien a la realitat. Poden veure llocs on han estat o altres on voldrien anar. Una de les residents, la Joaquima, es mostra entusiasmada amb el passeig virtual que les ulleres li permeten fer pel monestir i la muntanya de Montserrat. "Quan m'he posat les ulleres, m'ha semblat que estava directament allà on em portaven. M'he oblidat de tot el demés, de que estava a la residència, de la psicòloga, de tot. M'he fet present allà, com si estigués a l'estança de Montserrat. És quelcom extraordinari, que no hauria somiat mai. Aquesta nit ho recordaré quan vagi a dormir", assegura. Una mostra de com la solució ·d d'Oroi relaxa, entreté i ajuda a la persona a desenvolupar la seva capacitat d’observació alhora que estimula la memòria i els records.
De moment les ulleres de realitat virtual d’OROI s’han incorporat a la tercera planta, amb persones preservades cognitivament o amb un lleu deteriorament cognitiu. L’activitat es fa de manera individualitzada o en petit grup. El Mirador compta amb dues ulleres, de forma que dos residents poden veure el mateix vídeo a la vegada i interactuen entre ells. Elsa Ortega, psicòloga de Mirador de Mataró, explica: “S’involucren en l’activitat des del primer moment, decideixen què volen veure i fan propostes de vídeos sobre què els hi agradaria en futures sessions. A més, no els importa repetir algunes visualitzacions".
El Mirador, un centre innovador
Els passeigs virtuals en 3D són un pas endavant més en benefici de la gent gran, dins de la llarga trajectòria del Residència i Centre de Dia Mirador de Mataró, que forma part del GRUP VL de residències de gent gran. Amb més de 40 anys d'experiència en el sector, tots els seus centren compten amb un equip de professionals altament qualificats i un disseny adequat per a oferir la millor atenció a les persones residents. Durant tot aquest temps, hem incorporat nous centres i professionals i han innovat en tecnologies i pràctiques destinades a fomentar el benestar de les persones residents.
Comentaris