Tornen els tests de PCR i d'antígens als contactes estrets
Tornen els tests de PCR i d'antígens als contactes estrets

Tornen les proves als contactes estrets: així és el nou sistema

Salut torna a fer a partir de dilluns tests als contactes estrets de persones amb Covid-19, però amb canvis en la metodologia

Salut reprendrà a partir de dilluns i de forma progressiva les proves als contactes estrets d'una persona amb covid-19, que es van deixar de fer fa dos mesos. En la població general, les persones amb la pauta completa de vacunació s'hauran de fer una PCR entre els dies 4 i 6 -preferentment el 4- del contacte i es manté la directriu que no cal que facin quarantena. Les persones no vacunades o amb la pauta incompleta també es faran una PCR entre els dies 4 i 6 i hauran de fer quarantena de 10 dies. En l'entorn escolar, les persones amb pauta completa es faran un test d'antígens amb automostra supervisada a la farmàcia entre els dies 0 i 1 de detectar-se el cas. En les no vacunades, se seguirà la mateixa pauta que la població general: PCR entre els dies 4 i 6 i quarantena 10 dies.

Les proves diagnòstiques de la covid-19 als contactes estrets que no tenen símptomes de la malaltia es van deixar de fer el juliol pel gran volum de feina de la cinquena onada que va recaure sobre l'atenció primària. Després que els contagis de la cinquena onada hagin baixat molt i a les portes de la rentrée escolar i laboral, Salut publicarà dilluns l'actualització del protocol i reprendrà el testeig entre els contactes encara que no tinguin símptomes. Així, Salut dona per finalitzada la fase de mitigació de la cinquena onada, que succeeix a la fase de contenció quan no s'ha pogut aturar la propagació del virus.

Els principals canvis

 • PCR de quatre a sis dies després del contacte a la població general
 • Vacunats amb pauta completa no han de fer quarentena
 • Persones sense vacunar han de mantenir la quarentena de 10 dies (encara que la prova sigui negativa)
 • Alumnes i mestres vacunats: test d'antigens en automostra el mateix dia o l'endemà del contacte
 • Alumnes i mestres no vacunats: PCR al cap de quatre o sis dies i quarantena


El protocol incorpora diverses novetats per la variant delta i l'inici del curs escolar. D'entrada, es cavia el període en què es faran les proves PCR, de manera que es realitzaran entre el quart i el sisè dia -preferentment el quart- després de l'exposició. L'objectiu és millorar la detecció de la variant delta, que arriba al pic viral abans que les anteriors. Salut ha decidit fer també les proves -PCR o tests d'antígens- a persones vacunades per a major seguretat, ja que s'han detectat casos entre aquesta població. Amb tot, es manté que no cal que facin quarantena a menys que donin positiu.

Tests d'antígens com els que es vendran a les farmàcies

Tests d'antígens com els que es venen a les farmàcies

A les persones no vacunades o que encara no tinguin la pauta completa, també se'ls farà una PCR i en el seu cas sí que hauran de fer quarantena durant deu dies. Les proves es realitzaran en punts centralitzats de presa de mostres sempre que sigui possible. Salut vol potenciar el paper d'aquests punts. En l'àmbit escolar, quan es confirmi un cas positiu, es farà una prova diagnòstica a tots els membres del grup de convivència estable. Una de les principals novetats és que s'incorporen les farmàcies.

Les persones vacunades que hagin estat en contacte d'una persona amb covid es faran un test d'antígens (TAR) per automostra supervisada el mateix dia o l'endemà de confirmar-se el cas, a qualsevol farmàcia que participi en el programa de tests d'antígens ràpid supervisats. Les dades es reportaran al sistema de salut per a l'estudi de casos i contactes. Les persones no vacunades o amb pauta incompleta de l'àmbit escolar hauran de fer quarantena durant deu deu dies. Se'ls realitzarà una prova PCR entre els dies 4 i 6 -preferentment el 4-, com la població general.

És important recordar que el resultat de la prova no influeix en la necessitat de fer quarantena quan aquesta sigui indicada. És a dir, les persones no vacunades hauran de fer la quarantena de deu dies encara que la prova doni negatiu, ja que podria ser que encara no es pogués detectar la càrrega viral. Si el resultat de la prova és positiu, tant en vacunats com en no vacunats, es considera un cas i han de fer l'aïllament.

 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Jep Fa 16 dies
Benvolguts periodistas del Cg: Seria bo rectificar la fotografia dels tests. La que indiqueu com "tests d'antígens com els que es venen a les farmacies" son en realitat uns "test d'anticossos" que NO es venen a les farmàcies i que es fa a partir d'una gota de sang (a la fotografia això és evident). Una altra diferencia és que els d'antígens només tenen dos indicadors: C (control) + T... mentre que els d'anticossos en tenen tres: C (control) + IgG + IgM

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive