El tabac i el càncer
El tabac i el càncer

El tabac i els càncers que pots prevenir si el deixes

El tabac provoca, principalment, el càncer de pulmó, però hi ha molts més tumors que es relacionen amb el fum del tabac

El consum de tabac és la causa principal de l’aparició del càncer i deixar de fumar contribueix a prevenir el desenvolupament d'uns 20 tipus de tumors diferents. És cert que no tots els fumadors desenvolupen malalties oncològiques i que moltes persones que mai no han encès un cigarret poden desenvolupar càncer de pulmó i altres malalties associades al tabac. Tot i així, és innegable que les probabilitats de patir un tumor maligne i morir per aquesta causa són molt superiors en els que fumen. I el risc creix tant amb la intensitat com amb la durada d’aquest mal hàbit.

Aquí tenim algunes xifres que corroboren aquesta associació. El tabac és el principal factor de risc evitable responsable del 33% dels tumors i del 22% de les morts per càncer, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Una altra dada significativa: el 85-90% dels casos de càncer de pulmó es poden atribuir directament al tabac. Deixar de fumar abans dels 30 anys evita el 90% de les morts per càncer de pulmó, alerta la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM). Encara que el de pulmó sigui el principal tipus de càncer relacionat amb les cigarretes, n'hi ha d'altres que també són molt rellevants.. Encara que el de pulmó sigui el principal tipus de càncer relacionat amb les cigarretes, n'hi ha d'altres que també són molt rellevants.

Així arriben les substàncies cancerígenes a tot el cos

Cada vegada es descriuen més substàncies presents al fum de la cigarreta. El recompte ja ha superat els 5.000 compostos. Lògicament, no tots són nocius i entre els que perjudiquen la salut també hi ha graus. En tot cas, els relacionats amb el càncer no són gaires. S’estima que de les 250 substàncies perjudicials del fum del tabac almenys 69 poden causar càncer. Entre els carcinògens coneguts més importants del tabac cal citar el benzè, el formaldehid, les nitrosamines, el quitrà i diversos metalls pesants. La nicotina també pot promoure el càncer, segons han revelat alguns estudis.

Quan aquestes substàncies arriben als teixits del cos humà, provoquen un dany cel·lular -molt especialment a l'ADN- que afavoreix l'aparició de diferents tipus de tumors. És clar que els compostos que conté el fum entren en contacte directe amb la boca, la gola i els pulmons en inhalar el fum del tabac però, com arriben a altres òrgans del cos? Aquestes substàncies entren al torrent sanguini perquè les absorbim i les metabolitzem, i per això passen a altres zones de l'organisme. Cal tenir en compte que els alvèols pulmonars constitueixen una superfície d'absorció enorme i tota la sang circulant passa pels pulmons cada minut.

La llista dels càncers que causa el tabac

Aquests són els càncers que, avui dia, se sap que estan associats en major o menor mesura amb el consum de tabac: pulmó, laringe, faringe, nas, cavitat oral (boca, llavis, llengua, paladar i glàndules salivals), esòfag, estómac, pàncrees, colorectal, fetge, via biliar, renal, via urinària, bufeta, mama, coll d'úter, ovari i leucèmia mieloide aguda.

Font: cuidateplus.marca.com

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive