El sobrepès i l’obesitat infantil es van reduint
El sobrepès i l’obesitat infantil es van reduint

El sobrepès i l’obesitat infantil es van reduint

Els nens i nenes d’entre 6 i 7 anys són els més vulnerables a desenvolupar-ne

Els nivells de sobrepès i obesitat van disminuir de 2005 a 2017 a tots els grups d’edat i sexe, segons un estudi de la fundació per la recerca Jordi Gol (IDIAPJGol) que ha analitzat dades de 2,5 milions de menors de vuit territoris d’Espanya, entre els quals Catalunya. Això no obstant, l’Estat segueix tenint un dels nivells més alts de sobrepès i obesitat infantil d’Europa, amb una mitjana del 5% al 10% més que d’altres països. L’estudi també va identificar que els nens i nenes d’entre 6 i 7 anys són els més vulnerables a desenvolupar sobrepès o obesitat. A més, l’estudi conclou que l’obesitat va augmentar, en general, en nens i nenes des dels 2 anys fins assolir el seu punt màxim a 7 anys en les nenes i a 9 anys en els nens.

Els nens tenien nivells de sobrepès i obesitat més alts que les nenes en les vuit comunitats autònomes. En concret, els nens vivint a Múrcia són els que han presentat majors nivells de sobrepès i obesitat.

Per què és diferent entre nois i noies?

Les diferències per sexe podrien explicar-se per molts mecanismes, com la composició corporal, les hormones, les diferències en els nivells d’activitat física i les pressions i expectatives socials de gènere, apunten els autors de l’estudi.

Per una altra banda, en nens i nenes d’entre 6 i 11 anys, els nivells d’obesitat es van reduir d’un 19,5% el 2005 a un 17,6% el 2017. A més, en la població d’entre 2 i 5 anys, la disminució de la obesitat va ser del 30%, sent aquest el grup d’edat amb un descens més pronunciat a totes les comunitats.

Les conclusions també apunten que les taxes de sobrepès i obesitat es redueixen, en general, amb l’arribada a l’adolescència, probablement pels canvis hormonals i físics.

On augmenta: àrees urbanes

En un estudi previ amb dades de només Catalunya es van observar resultats semblants. Això no obstant, aquest estudi va identificar que el sobrepès i la obesitat infantil van augmentar a les àrees urbanes més desfavorides i en nens i nenes de nacionalitats no espanyoles.

A les zones de menor nivell socioeconòmic, els nivells de sobrepès o obesitat van augmentar lleument, mentre que en les àrees més riques va haver una reducció important, augmentant així la desigualtat.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive