L’autonomia del pacient i la bioètica, en una nova jornada oberta de l’Hospital de Mataró
L’autonomia del pacient i la bioètica, en una nova jornada oberta de l’Hospital de Mataró

La Sèpsia: una hora per aturar-la

El Consorci Sanitari del Maresme se suma a aquesta campanya, que impulsa l'associació d'afectats STOP SEPSIS, fundada per la mare d'un noi que va sobreviure a una sèpsia.

Salvar a un pacient amb sèpsia és una carrera a contrarellotge, i així ho vol mostrar l’associació STOP SEPSIS –formada per pacients, familiars i professionals sanitaris– amb la seva campanya “Tens 1 hora per aturar la sèpsia”. Una campanya que també impulsa el Consorci Sanitari del Maresme i que vol conscienciar als professionals clínics sobre la importància del diagnòstic i tractament durant la primera hora d’ingrés del pacient, ja que el temps és clau per millorar el pronòstic i la detecció precoç redueix la mortalitat.

Així doncs, resulta fonamental identificar els símptomes com més aviat millor, tractar-los ràpidament i seguir-los de forma exhaustiva durant les primeres hores. La sèpsia té una incidència de més de 300 casos per 100.000 habitants i provoca unes 10 morts al dia a Catalunya. La ràpida detecció de la sèpsia i l'administració en la primera hora del tractament antibiòtic són fonamental per reduir la mortalitat. La campanya consisteix a estar presents en tots els congressos de les societats científiques catalanes, repartint un díptic informatiu (adjunt a la notícia) i, com a gadget, un temporitzador de cuina per fer visible el compte enrere d’1 hora. 

Aquesta associació amb seu al Maresme va ser creada pels pares del Guillem, un pacient de 19 anys que va sobreviure a una sèpsia després d’estar més de dos mesos a una Unitat de Cures Intensives (UCI). Joan Carles Yébenes, cap de l’UCI de l’Hospital de Mataró, és un dels socis fundadors, juntament amb Juan Carlos Ruiz, Cap Clínic del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i l’objectiu és millorar el coneixement de la sèpsia, recaptar diners per invertir en programes de recerca i donar suport a malalts i familiars.

Les dificultats d'un diagnòstic precoç

Davant les dificultats que existeixen a l’hora de fer un diagnòstic precoç de la sèpsia, en relació amb l'heterogeneïtat dels pacients, de l'origen de la infecció, de l'expressió clínica de la sèpsia i de l'heterogeneïtat dels recursos sanitaris, va néixer a Catalunya el Codi sèpsia: un protocol d’emergència implantat a tot el territori per la detecció i el tractament de la malaltia. Aquest model integral d’atenció té com a objectiu reduir el temps de resposta del sistema sanitari, per tal que el pacient afectat rebi les mesures diagnòstiques i terapèutiques apropiades, en els diferents punts de la xarxa assistencial. 

Mataró, un referent

Joan Carles Yébenes va participar activament en el disseny d'aquest codi, impulsat entre d’altres per les societats catalanes de medicina intensiva i de medicina d'urgències, a partir d'una experiència prèvia entre els Hospitals de Mataró, Calella i Blanes: el Codi sèptic interhospitalari, un protocol nascut al Maresme el 2007 que tenia la finalitat d'unificar els protocols i circuits dels Serveis d'Urgències d'aquests hospitals i l'UCI de l'Hospital de Mataró. A partir d'aquell moment, aquesta Unitat de Cures Intensives s’ha convertit en referent en l'abordatge de les infeccions greus que causen fallida multiorgànica, pel disseny de protocols de detecció precoç i de coordinació amb altres centres.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive