Les persones grans i dependents de Mataró podran rebre el suport de dispositius intel·ligents com ara apps a la TV. Foto: Arxiu
Les persones grans i dependents de Mataró podran rebre el suport de dispositius intel·ligents com ara apps a la TV. Foto: Arxiu

Sensors a la llar i atenció domiciliària des de la TV per a les persones dependents de Mataró

Mataró engega el projecte “Atenció al domicili intel·ligent” per fomentar la vida independent de persones que viuen soles i tenen dependència o problemes de salut mental

Les persones grans, així com aquelles amb problemes de salut mental o en situació de diversitat funcional, i que viuen soles, són un col·lectiu molt dependent, que pateixen greus problemes d'autonomia a la seva pròpia llar. De cara a donar una resposta a les seves necessitats més bàsiques, i fomentar-los una vida més independent, l'Ajuntament de Mataro ha impulsat el projecte "Atenció al domicili intel·ligent", que dotarà aquestes persones de dispositius per als seus domicilis per ajudar-los en el seu dia a dia i donar resposta a emergències i altres situacions que pateixin. 

La regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo, va presentar ahir dilluns, dia 9, el projecte subvencionat gairebé en la seva totalitat per fons europeus, amb un cost de 378.000 euros. Segons expliquen des del consistori, el projecte està destinat sobretot a les persones que viuen soles i que tenen un grau de dependència o alguna problemàtica de salut mental "amb l’objectiu d'oferir-los dispositius intel·ligents per a casa seva que els hi permetin augmentar l’autonomia personal i qualitat de vida". 

25dcd1a2 7445 48bb 8b06 03058719760b

La regidora Laura Seijo presentant el projecte. Foto: Ajuntament

Tot en un sensor

Entre aquests "dispositius intel·ligents", hi figuraran elements no invasius per sensoritzar les llars, de cara a evitar riscos o problemes de salut en el dia a dia d'aquestes persones. Consisteix en monitoritzar les llars amb un conjunt de dispositius no invasius, no disposen de càmeres, ni micròfons, a les diferents estances del domicili. Aquests dispositius registren informació de moviment, llum, humitat i temperatura, amb l'objectiu de registrar un patró de conducta de les rutines diàries, dintre del domicili, fent un monitoratge personal per tal de poder evitar riscos o problemes de salut.

Atenció Domiciliària a través de la TV

A banda, s'implementarà el dispositiu "Connecta't al SAD (Servei d'Atenció Domiciliària)", que segons destaquen des del consistori, s’instal·la en el televisor i dona accés a una aplicació per fer videotrucades, disposar d'opcions d’oci, rebre seguiment online a través del servei d’atenció a domicili o bé controlar la salut i lluitar contra la soledat no desitjada. Aquest programa d'activitats està dinamitzat per un treballador familiar per permetre la socialització amb altres usuaris i al mateix temps fer-ne un seguiment personalitzat.

Requisits per participar-hi

La participació en aquest projecte és totalment gratuïta per als ciutadans, i els requisits que es demanen són disposar de Wifi, viure sol, un nivell cognitiu òptim, tenir un grau I o II de dependència o no tenir grau reconegut però presentar dificultats per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària, tenir més de 65 anys i/o un grau de discapacitat reconegut de més de 65% i no disposar de mascotes. En el cas de 'Connecta't al SAD' també cal un televisor intel·ligent amb connexió HDMI. 

La ciutadania interessada pot posar-se en contacte amb Benestar Social a través del 010, del 937582301 o als correus electrònics lbarrio@ajmataro.cat o al erodriguez@ajmataro.cat. El projecte forma part de la convocatòria de subvencions del Departament de Drets Socials en el marc del Pla de Reconstrucció, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU.

 

 

Comentaris (1)

Sjjaja Fa 4 mesos
Heu posat "ajuntament de Mataro"

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive