Rumb clar pels propers anys de la Fundació El Maresme Foto: Fundació el Maresme
Rumb clar pels propers anys de la Fundació El Maresme Foto: Fundació el Maresme

Redacció

Rumb clar pels propers anys de la Fundació El Maresme

La Fundació Maresme estableix el nou Marc Estratègic i marca la salut mental, el reconeixement dels treballadors i la sostenibilitat com a eixos d’actuació de l’entitat

La Fundació El Maresme enceta una nova etapa amb l’aprovació del seu Marc Estratègic 2028, un document que defineix la seva visió i objectius per als propers cinc anys. Amb 58 anys d’història a les seves esquenes, l’entitat es consolida com una peça clau en la resposta a les necessitats emergents de la societat actual. Tres pilars fonamentals guiaran aquesta nova fase: la qualitat tècnica en l’atenció, un territori autènticament inclusiu i la garantia de la triple sostenibilitat de l’entitat.

Albert Vidal, gerent de la Fundació, destaca la construcció col·lectiva d’aquest nou marc, amb la participació de més de 200 persones de perfils diversos. El resultat: tres pilars que marcaran l’horitzó dels propers cinc anys.

  1. Millora de la qualitat en l’atenció a les persones usuàries, amb tecnologia i digitalització. 
  2. Construcció d’un territori autènticament inclusiu. treballant activament per assegurar que cap sector quedi exclòs de la inclusió social.
  3. La triple sostenibilitat, aborda els aspectes econòmics, ambientals i socials. La Fundació es compromet a cuidar del planeta i reconèixer la tasca de les persones que hi col·laboren. 

Fa falta més reconeixement

No obstant això, el reconeixement social de la tasca d’acompanyar les persones vulnerables es presenta com un dels reptes més importants. Vidal destaca la necessitat de retribucions justes als professionals, considerant-les com una inversió en la qualitat dels serveis.  La Fundació reconeix la manca de reconeixement social en àmbits com el suport a persones grans, amb Alzheimer o discapacitat. Aquesta manca de reconeixement es reflecteix també en les retribucions dels professionals, una situació que requereix l’atenció i suport de l’administració pública. Albert Vidal, gerent de la Fundació, admet que en l’actualitat els emoluments per aquest personal estan “a prop del llindar de la indignitat”. Aquest serà un cavall de batalla per la Fundació i tot el tercer sector.

Amb un esperit de constant evolució, la Fundació es prepara per abordar nous reptes, com l’atenció a la salut mental i la discapacitat intel·lectual. La intercooperació amb altres entitats, tant del sector social com empresarial, es presenta com una estratègia clau per fer front als desafiaments que es presenten.

La Fundació El Maresme continua caminant de forma col·lectiva i el resultat de la diagnosi serà la base sobre la qual l’Entitat avançarà en donar resposta a les noves necessitats emergents: l’increment de la problemàtica vinculada a la salut mental, l’envelliment de la població i, en especial, de les persones amb discapacitat, l’increment en la demanda en l’àmbit de l’atenció precoç, el poc reconeixement social i econòmic de l’àmbit social i, en especial, de l’acompanyament i atenció a persones en situació de vulnerabilitat, i la crisi climàtica i energètica, entre d’altres.

 La qualitat tècnica en l’atenció, la cura i benestar de les persones treballadores, la intercooperació i territori, la gestió organitzativa en un entorn complex, la incidència i sensibilització són els 5 eixos estratègics que guiaran l’Entitat els propers 5 anys.
 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive