Més de 3.500 maresmencs amb rizartrosi es visiten cada any a l’Hospital de Mataró. Es tracta d'una patologia que consisteix en el desgast de l’articulació del polze i que pot arribar a ser molt incapacitant, ja que provoca dolor, inflamació i rigidesa. És un problema molt comú entre la població d'edat avançada ja que dues de cada tres persones de més de 65 anys pateixen rizartrosi, amb més incidència en dones.
A l’Hospital de Mataró s’ha creat un grup de treball multidisciplinari amb professionals del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i del Servei de Rehabilitació, que treballen conjuntament en el programa de maneig conservador de pacients amb rizartrosi. Visiten cada any més de 3.500 pacients i, d’aquests, només uns 25 acaben passant per quiròfan cada any.
La rizartrosi és l'artrosi de l'articulació trapezometacarpiana del polze i és una patologia pròpia de la gent gran que pot resultar molt incapacitant, ja que aquesta articulació és fonamental per fer moltes activitats de la vida diària, com agafar objectes o obrir portes. Es desenvolupa quan el cartílag d'aquesta articulació es desgasta, provocant dolor, inflamació i rigidesa en la base del polze.
Els símptomes comencen a aparèixer entre els 40 i 50 anys. Entre ells, s'hi comptabilitzen el dolor a la base del polze, la contractura muscular a la zona, la deformitat dels dits, la dificultat per subjectar objectes, la pèrdua progressiva de la força a la mà.
El tractament conservador consisteix a realitzar exercicis de força i estirament amb les mans; utilitzar una fèrula que ajudi a estabilitzar l'articulació; ajudar-se amb aparells elèctrics a la cuina; no carregar pes amb les mans; fer banys d’aigua calenta a la zona; o fes servir les dues mans de manera alterna
Quan el tractament conservador per alleujar el dolor que provoca la rizartrosi no funciona s’ha de recórrer a infiltracions en moments de dolor agut, o bé la cirurgia, que implica la reconstrucció de l’articulació o la col·locació d’una pròtesi.
Comentaris