Investigacions per prevenir el virus de la sida
Investigacions per prevenir el virus de la sida

Revolució en la prevenció del virus de la sida

Amb només una injecció d'un fàrmac antiretroviral anomenat lenacapavir cada sis mesos, s'ha aconseguit una protecció total contra el virus del VIH

Un assaig clínic recent ha revelat resultats prometedors per a la prevenció del VIH entre les dones joves africanes, un dels grups més vulnerables a aquesta infecció. Amb només una injecció d'un fàrmac antiretroviral anomenat lenacapavir cada sis mesos, s'ha aconseguit una protecció total contra el virus del VIH.

Aquest estudi, que es troba en fase tres, ha inclòs més de 5.000 dones d'entre 16 i 25 anys de 25 llocs de Sud-àfrica i tres d'Uganda. Els resultats han estat impressionants: cap de les 2.134 dones que van rebre lenacapavir es va infectar, contrastant amb les infeccions observades en altres grups que van prendre Truvada o Descovy, dos fàrmacs preventius utilitzats actualment. Truvada va registrar 16 infeccions (1,69%) entre 1.068 dones, i Descovy 39 infeccions (2,2%) entre 2.136 participants.

L'ús de lenacapavir per a la profilaxi preexposició (PrEP) representa un avenç significatiu. Aquest fàrmac, ja aprovat per al tractament de la sida, demostra ser una alternativa molt efectiva en la prevenció. La Dra. Núria Izquierdo Useros, coordinadora del grup de patògens emergents d'IrsiCaixa, destaca que aquest assaig podria transformar la manera com es combat la infecció per VIH.

"Després de dècades sense una vacuna eficaç contra el VIH, els antiretrovirals estan ocupant el lloc de la prevenció i profilaxi," explica Izquierdo. "Aquest medicament podria baixar dràsticament les infeccions per VIH, i el somni és que un dia es pugui prendre en forma de píndola a casa, sense necessitat de visitar un centre de salut."

Beneficis en països en desenvolupament

La simplificació del tractament, amb una sola injecció cada sis mesos, suposa un gran avenç per a les dones joves africanes. Aquest fàrmac no només empodera les dones perquè puguin prendre decisions sobre la seva salut amb més facilitat, sinó que també té el potencial d'eliminar les infeccions per VIH en nadons.

"Aquest fàrmac que només han de prendre un cop cada sis mesos les empodera per decidir sobre la seva salut," afegeix Izquierdo. "Els nadons amb VIH desapareixeran perquè es protegeix les dones, que en altres casos es poden oblidar o no hi poden accedir."

Conclusions i esperances

Els resultats de l'assaig amb lenacapavir marquen un gran pas endavant en la lluita contra el VIH. Amb una protecció total aconseguida amb un sol medicament que es manté actiu durant sis mesos, es redueix la necessitat de complir amb un règim diari estricte, cosa que millora l'adherència al tractament preventiu.

L'impacte potencial d'aquest fàrmac en la salut global és immens, especialment en regions amb recursos limitats. La possibilitat de reduir dràsticament les infeccions per VIH i d'empoderar les dones per a una millor gestió de la seva salut fa que el lenacapavir sigui una esperança renovada en la prevenció del VIH, portant-nos un pas més a prop d'un món lliure d'aquesta devastadora infecció.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive