Hospital de Mataró edita la nova revista Estel·lar. Foto: R.Gallofré
Hospital de Mataró edita la nova revista Estel·lar. Foto: R.Gallofré

Una revista feta per persones que pateixen esquizofrènia

Estel·lar és una iniciativa d’un dels grups de teràpia del Centre de Salut Mental d’Adults del Consorci Sanitari del Maresme.

Un grup de teràpia de persones amb esquizofrènia del Centre de Salut Mental d’Adults del Consorci Sanitari del Maresme ha creat una nova revista en la qual els mateixos pacients han plasmat les seves inquietuds a través de narracions, poemes, dibuixos, pintures o treballs manuals. El primer número d’aquesta revista, que neix amb el nom d’Estel·lar, s’ha imprès i s’ha distribuït entre els pacients i familiars de Salut Mental. El primer exemplar es pot llegir clicant aquí. 

L’esquizofrènia és un trastorn mental que en el que els pacients manifesten deliris (creences no basades en la “realitat”) o al·lucinacions (percepcions visuals, auditives o tàctils que no responen a cap estímul objectiu). Aquestes persones no són en general agressives –més aviat tot el contrari, ja que s’ha demostrat que ho són menys que la mitjana de la població general– ni és un trastorn que estigui relacionat amb una dificultat intel·lectual concreta, més enllà de la possible dificultat de concentració o d'abstracció. Poden tenir períodes inestables, i fins i tot necessitar un ingrés, i períodes d’estabilitat durant els quals no presenten símptomes de forma rellevant  o estan molt minvats. Hi ha un percentatge de pacients que poden fer una vida relativament normal.

image003

La portada del primer exemplar

Persones creatives i sensibles

La idea de fer una revista per part d’un grup de persones que presenten esquizofrènia va iniciar-se fa anys, ja que es tracta de persones amb una gran capacitat creativa i una elevada sensibilitat. Aquest any, el projecte s’ha pogut materialitzar i ha nascut “Estel·lar. La veu del silenci”, una obra plena de pensaments, sentiments i creativitat, que té l’objectiu d’animar a altres persones amb problemes de salut mental a expressar-se i, sobretot a què no es limiti la percepció que la gent té de l’esquizofrènia a un simple diagnòstic.

Durant la pandèmia es van crear grups virtuals i de WhatsApp, així els components del grup han pogut seguir col·laborant en aquest projecte i s’ha pogut editar el primer número d’aquesta revista.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive